Je to oficiální! Největší pitomosti prý šíří Okamura a Babiš!

Andrej Babiš (ANO)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. března 2019 21:06

Anticenu Bludný balvan, kterou za matení veřejnosti a pavědu uděluje Český klub skeptiků Sisyfos, získali za loňský rok politici. Zlatý balvan připadl premiérovi Andreji Babišovi (ANO), šéfovi SPD Tomiu Okamurovi a jeho spolustraníkovi Radku Kotenovi, poslankyni ANO Věře Adámkové a Pirátce Daniele Bílé "za blábolení a šíření pitomostí v oblasti vědy". Další balvany dostali veterináři, lékaři a léčitelé. Spolek ceny uděloval pojedenadvacáté. Laureáty vybíral z téměř 70 nominací.

Podle Leoše Kyši z výboru klubu to čeští politici nemají snadné. "Útočí na ně opičí mor či mikrovlnné trouby," řekl Kyša. Podle něj je největším epidemiologem a expertem na exotické nemoci Okamura. Před nedávnem ve svém videu na facebooku informoval o opičím moru, který se do Evropy dostal s migranty a jemuž podlehla i jedna Češka. Nemoc ale neexistuje. Před nebezpečnými "mikrovlnkami" zase varoval poslanec SPD Radek Koten.

Babiš si Zlatý balvan vysloužil za své nedávné vystoupení v pořadu Otázky Václava Moravce, kde se svěřil, že užívá homeopatika. Mluvil pak o tom, že existují homeopatika na křivdu a že on křivdu má. Za vyjádření o homeopaticích spolek ocenil i Adámkovou, Bílou pak za její slova o alternativní léčbě.

V kategorii jednotlivců Zlatý balvan dostal lékař Jan Šula neboli Ian Sula za "propagaci myšlenky, že by akademické tituly měly být dědičné, a za poznání významu zmrzliny pro laboratorní medicínu". Výbor spolku označil Šulu za samozvaného imunologa, který inkasuje od pacientů desetitisíce i statisíce. Lékař tvrdí, že neexistuje nevyléčitelná nemoc, ale nevyléčitelný pacient. Nabízel vlastní neregistrované vakcíny. Loni na něj podal trestní oznámení pro podvod prezident České lékařské komory.

Stříbrným balvanem klub skeptiků ocenil Českou asociaci veterinárních lékařů malých zvířat za podporu veterinární homeopatie a lékaře Michala Haška za "revoluční propojení onkologie, psychologie, imunologie a cest na Bali". Podle poroty Hašek propaguje revoluční metodu, kdy se člověk máváním rukama dokáže zbavit rakoviny, obezity a plešatosti.

Bronz za loňský rok dostala redakce časopisu Nová Regena o psychologii, zdravé výživě, bylinkách a esoterice. Získala ji za "pravidelnou dávku nepravd a mýtů". Otiskla například, že je možné odhalit myomy či bránit jejich vzniku díky rozhovorům s vlastní dělohou, uvedli pořadatelé. Bronzový balvan má pak i Katarína "Archanděl Uriel" Kuňová, a to za "používání alternativních technik při vyšetřování a trestání těžkých zločinů". Zakladatelku duchovního hnutí Avenna potrestal loni soud podmínkou za vydírání sedmnáctiletého mladíka. Podle rozsudku léčitelka nutila syna svého známého, aby se přiznal ke zneužívání své mladší sestry. Policejní vyšetřování nic takového neprokázalo.

Balvan si nikdo z oceněných převzít nepřišel. Pořadatelům na pozvání odpověděli jen dva laureáti. Pirátka Bílá se z recesistického ceremoniálu omluvila. Babišův sekretariát vzkázal, ať klub cenu přijde premiérovi předat do úřadu vlády.

Český klub skeptiků Sisyfos je součástí světového skeptického hnutí, které vzniklo v roce 1976 v USA jako reakce na vzestup iracionality ve společnosti z iniciativy desítek vědců a filozofů včetně několika nositelů Nobelových cen. Tuzemský klub se ustavil v roce 1995.

Témata: Andrej Babiš Tomio Okamura Anticena Bludný balvan