Ubožáci! Zemana naštval článek o roku 1968 na ruském webu

okupace 1968

Autor: stars24.cz

21. listopadu 2017 20:54

Článek na webu ruské armádní televize, podle něhož by Československo mělo být vděčno za sovětskou intervenci z roku 1968 rozzlobil vedle celé řady českých politiků i prezidenta Miloše Zemana, který je právě na návštěvě Ruska.

Sdělil to člen delegace, která prezidenta doprovází na jeho nynější státní návštěvě Ruska. Zeman byl o článku informován po příletu do Moskvy z černomořského Soči, kde dnes jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Podle hradního zdroje český prezident využije návštěvy k tomu, aby se při některé příležitosti proti článku na ruském webu ohradil. Není vyloučeno, že to bude středeční setkání s předsedou ruské vlády Dmitrijem Medveděvem v Gorkách u Moskvy.

Českou delegaci překvapil fakt, že článek vyšel v době Zemanova pobytu v Moskvě. Navíc v situaci, kdy ruská strana sama opakovaně varuje před překrucováním historických faktů. Zeman dnes v prohlášení k novinářům po jednání s Putinem označil osoby, které se snaží dějiny falšovat, za „ubožáky".

O tom, že by měl Zeman o článku v Rusku mluvit, si přál i šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Šéf české diplomacie se nejprve ohradil proti materiálu, který web zveřejnil. Později doplnil, že jeho reakce je oficiálním stanoviskem a že o něm informoval i doprovod prezidenta.

Ve zmíněném textu se píše, že Československo by mělo být Sovětskému svazu vděčné za to, že v roce 1968 zabránil vysláním vojsk tomu, aby Západ v zemi uskutečnil státní převrat. Autor článku Leonid Maslovskij má pověst publicisty, který se snaží rehabilitovat sovětské zřízení.

Témata: Miloš Zeman Rusko Československo okupace 1968