VIDEO: Policie znovu žádá vydání Babiše a Faltýnka! Jejich reakce?!

Policie znovu žádá vydání Babiše a Faltýnka! Jejich reakce?!

Autor: Jan Novák, stars24.cz

21. listopadu 2017 20:25

Policie dnes zaslala do Sněmovny novou žádost o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Opětovné vydání obou politiků v kauze padesátimilionové dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo nejspíš podpoří poslanci KDU-ČSL, ODS, ČSSD, Pirátů a TOP 09. Se spisem se nejprve chtějí seznámit zástupci STAN, KSČM nebo hnutí SPD. Babiš postup policie očekával, zkritizoval jeho rychlost. Podle něj to dokazuje, že z něj "má korupční systém ohromný strach".

Sněmovna oba poslance vydala ke stíhání letos v září. Pro Babišovo vydání hlasovalo 123 ze 134 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Faltýnkovo vydání podpořilo 120 ze 133 přihlášených poslanců, proti jich bylo pět. Poté, co znovu získali poslanecký mandát v říjnových volbách, však bylo jejich trestní stíhání přerušeno. O jejich vydání nyní bude muset znovu rozhodnout Sněmovna v novém složení.

Policejní postup podle Babiše ukazuje, že jde o čistě politickou kauzu. Krok nicméně považuje za očekávatelný, protože "systém nikdy nespí". K otázce, zda znovu bude hlasovat pro své vydání, se nevyjádřil.

Hnutí ANO má v nové Sněmovně 78 poslanců, v minulém období jich mělo 43. Jak bude vítěz nedávných voleb při hlasování postupovat, zatím není jasné. Při minulém hlasování poslanci hnutí opustili jednací sál. Strany, které oznámily, že vydání podpoří, mají k dispozici 79 hlasů. Rozhodnuto zatím není, jak bude hlasovat 22 poslanců SPD, 15 poslanců KSČM a šest členů STAN.

Důležitý pro další vývoj bude zejména rozhodnutí hnutí SPD. Jeho šéf Tomio Okamura dnes upozornil, že hnutí v minulém volebním období nemělo svého zástupce v mandátovém a imunitním výboru, a proto se nemohlo seznámit se spisem. Nyní to udělají a informace předají poslaneckému klubu. Pokud podle Okamury ze spisu nevyplynou nové skutečnosti, tak by hnutí mělo hlasovat jako dříve, tedy pro vydání.

Novou žádost policie o vydání vrcholných politiků hnutí ANO dostane až nový předseda Sněmovny, kterým by se měl stát jejich spolustraník Radek Vondráček. Dolní komora bude o novém vedení rozhodovat ve středu. Do té doby bude dokument uložený v trezoru sekretariátu předsedy Sněmovny.

Zvolený předseda pak předá policejní žádost mandátovému a imunitnímu výboru. Ani výbor ještě není ustaven, plénum by mělo tento krok učinit podle programu ustavující schůze rovněž ve středu ještě před volbou předsedy dolní komory.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor bude mít 19 členů. ANO v něm bude mít osm zástupců, Piráti a SPD po dvou, KSČM a ČSSD po jednom. Na Demokratický blok, který kvůli výběru sněmovních představitelů a orgánů vytvořily ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, připadlo pět míst.

Členové výboru následně žádost posoudí a doporučí Sněmovně, zda mají Babiše a Faltýnka k stíhání vydat, nebo ne. Plénum musí podle jednacího řádu rozhodnout na své první následující schůzi.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše může mít na konečný výsledek hlasování vliv i podoba mandátového a imunitního výboru, kterou po dlouhé debatě na ustavující schůzi pondělí schválila Sněmovna. Míní, že mnozí poslanci se při hlasování mohou odvolávat na doporučení výboru, ve kterém budou mít většinu ANO a SPD.

Policie vedle Babiše a Faltýnka obvinila kvůli padesátimilionové dotaci dalších devět lidí. Společnost Farma Čapí hnízdo, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, a ta tak získala dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost podle policie vrátila pod Agrofert. Okolnosti dotace prověřuje i Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Vyšetřování by mohl uzavřít do konce roku.

Témata: Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO)