Zrada se neodpouští! Opustil Babiše, mandát obhajuje sám. Jaké jsou šance Pavla Teličky?

Hnutí ANO v Brně: Pavel Tělička

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. února 2019 15:51

Volby do Evropského parlamentu se pomalu blíží. Jeden z nejzajímavějších příběhů letošní předvolební kampaně píše Pavel Telička. Bývalý eurokomisař opustil barvy hnutí ANO Andreje Babiše a založil vlastní hnutí. Dokáže obhájit mandát europoslance?

Redakce serveru stars24.cz oslovila politologa Jana Kubáčka, aby se ho zeptala, kterému z hnutí současných europoslanců Pavla Teličky (naposledy kandidoval za ANO) a Jaromíra Štětina (naposledy kandidoval za TOP 09) dává větší šanci.

„Jsem přesvědčen, že větší šance má Pavel Telička,“ říká Kubáček pro stars24.cz. Jeho slova potvrzuje exkluzivní průzkum, který si nechal vypracovat náš sesterský server EuroZprávy.cz. Zatímco Štětinova Evropa společně by momentálně oslovila jen 1,1 % voličů, Teličkův Hlas by podpořilo skoro pět procent voličů. Proč má Telička větší šanci?

„S jeho jménem je spojená určitá emoce, může oslovit část voličů, kteří hledají takového nepolitického kandidáta,“ vysvětluje Kubáček. I Teličku však některé faktory limitují. „Jednak už se v politice nějaký čas pohybuje, takže pro mnohé už je politik. Někteří ho navíc vnímají jako přeběhlíka,“ dodává.

Telička totiž při minulých eurovolbách vedl kandidátku hnutí ANO. Po třech letech ale spolupráci s Andrejem Babišem ukončil, letos pak spolu s dalším „přeběhlíkem“ Petrem Ježkem založil vlastní hnutí Hlas. Kubáček proto zmiňuje, že ač má Telička šanci i nyní, bude v o poznání složitější situaci, než byl před pěti lety.

Právě přeběhlictví je však jedna z věcí, která se zvlášť v tuzemské politice neodpouští. Premiér Andrej Babiš označil na víkendovém sněmu Teličkův odchod z řad hnutí ANO za velké zklamání a cennou životní zkušenost. Budou květnové volby do Evropského parlamentu pomyslnou pomstou?

„Myslím, že ten potenciál tady je. Rozhodně to není na vítězství, ale šanci zabojovat o hlasy má,“ dodává Kubáček na Teličkovu adresu. O hlasy se však kromě dvou nově vzniklých hnutí nynějších europoslanců uchází i všech devět parlamentních uskupení. A možná přijde i Jaromír Soukup.

Témata: Pavel Tělička Eurovolby Jan Kubáček (politolog) Jaromír Štětina Hnutí ANO