Novinky kolem uvězněného řidiče Sagana? Je na samotce a vládě je to lhostejné, vzkazuje SPD

Tomio Okamura v Poslanecké sněmovně

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. února 2019 12:50

Trestní kauza řidiče Jiřího Sagana, kterého ve Francii natvrdo odsoudili kvůli údajnému pašování migrantů, už hýbe i tuzemskou politikou. SPD nařkla vládu Andreje Babiše z toho, že se o případ prakticky vůbec nezajímá a nechce jím plýtvat čas ani v Poslanecké sněmovně.

Řidiče kamionu Jiřího Sagana odsoudili ve Francii ke dvěma letům vězení. Loni v červenci u něj celníci v přístavním městě Calais objevili 15 Iráčanů a obvinili ho z pašování migrantů. Sagan tvrdí, že mu do návěsu vnikli, když spal, tudíž o nich vůbec nevěděl. Francouzské soudy mu ale nevěří, a tak mu v lednu dokonce zpřísnily původní trest.

O případ se dlouhodobě zajímá europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), v posledních týdnech ale zaujal už i poslance. Se snahou kauzu probrat na jednání Poslanecké sněmovny ale lidovci a ODS neuspěli.

Teď se ke všemu vyjádřila i SPD, která nedokáže pochopit proč vládní koalice ANO a ČSSD projednávání tohoto bodu zablokovala. „Diskutovat o celém případu na půdě sněmovny je přece naprosté minimum, které pro českého občana uvězněného ve Francii můžeme udělat,“ uvedl Tomio Okamura v prohlášení, které má server stars24.cz k dispozici.

Podle informací předsedy hnutí SPD je Jiří Sagan dlouhé měsíce držen na samotce. Okamura připomněl i tíživou situaci jeho rodiny. „Jeho přítelkyně má rakovinu a vzhledem k nedostatku peněz musela přerušit léčbu,“ popisuje Okamura a dodává. „Poslancům hnutí ANO a ČSSD je osud českého řidiče lhostejný.“

Tenhle názor ale odmítá ministr zahraničí Tomáš Petříček, který se setkal právě s europoslancem Zdechovským, kterého seznámil s konzulární pomocí, kterou ministerstvo řidiči dlouhodobě poskytuje. „Domluvili jsme se na spolupráci při kontaktu s rodinou a jednali o problémech českých řidičů,“ vzkázal před dvěma týdny Petříček prostřednictvím twitterového příspěvku.

Jak informoval server stars24.cz, europoslanec Zdechovský poskytl médiím dopis, v němž Sagan posílal vzkaz svým nejbližším. „Vyřiďte těm mojím holkám, že je moc miluji a že bohužel musíme bojovat dál,“ napsal tehdy. Podle advokáta Ladislava Drhy se může odvolat nebo požádat o přesun výkonu trestu do Česka. V červenci by navíc mohl být podmínečně propuštěn.

Témata: Jiří Sagan Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura