TOP 09 a STAN zatáhly za záchrannou brzdu! Do Bruselu budou kandidovat společně

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

19. února 2019 12:35

Dlouho očekávaná spolupráce TOP 09 a Starostů se konečně stala skutečností. Obě strany se rozhodly současným i nově vzniklým politickým subjektům čelit společnou kandidátkou pro eurovolby. Do Bruselu je má dovést současný europoslanec Jiří Pospíšil.

TOP 09 a hnutí STAN včera stvrdily spolupráci do květnových eurovoleb. Kandidátku povede předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, následovat ho budou Stanislav Polčák a Luděk Niedermayer. Za úspěch by považovali obhajobu čtyř mandátů, oba subjekty spolu kandidovaly i v minulých volbách do Evropského parlamentu.

„Upřímně řečeno, je to zcela logické, protože jejich voliči se překrývají, často mezi nimi ani nevnímají rozdíl,“ komentuje pro stars24.cz jejich rozhodnutí politolog Jan Kubáček. „Voliči jsou nespokojení z roztříštění tohoto ideového bloku, takže je to určitá šance je oslovit i na myšlenku té souhry a vzájemné spolupráce,“ dodává.

Podle včerejší projekce výsledků eurovoleb, kterou má na svědomí přímo Evropský parlament, by ani jedna ze stran samostatně neuspěla. „Myslím si, že pokud by šly obě strany samostatně, tak by ve výsledku neuspěly vůbec, takhle mají šanci na europoslance dosáhnout,“ konstatuje Kubáček. Společně by podle projekce získali 7,6 % hlasů, což by na zisk alespoň jednoho mandátu stačilo.

Vzájemnou spolupráci podle Kubáčka čeští voliči ocení. „Zvláště ti, kteří se zajímají o politiku, což jsou mimochodem voliči, kteří se více účastní evropských voleb,“ říká politolog pro stars24.cz. Kandidátku navíc podporují i Zelení, Liberálně ekologická strana a řada dalších regionálních uskupení.

TOP 09 a STAN spolupracovaly už v minulosti. Jejich společná kandidátka uspěla nejen v předchozích evropských volbách, ale i při sněmovních volbách v letech 2009 a 2013. Před posledními volbami do Sněmovny se však cesty obou subjektů rozešly.

Témata: top 09 Starostové a nezávislí (STAN) Eurovolby Jiří Pospíšil Jan Kubáček (politolog)