Co nás čeká? Politolog o Babišovi, vlivu primátora Macury i překvapeních na sjezdu ANO

Andrej Babiš (ANO) 9

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

18. února 2019 15:37

Ačkoliv premiér Andrej Babiš podle očekávání obhájil post předsedy hnutí ANO, čeká nás prý turbulentní období. Jaký může být reálný vliv ostravského „rebela“ Tomáše Macury? Měl vůbec včerejší sněm čím překvapit? Na tyto otázky odpověděl pro server stars24.cz politolog Jan Kubáček.

„Ukázalo se, že nejen voliči, ale ani delegáti nestojí o nějaké ideové vyhranění,“ komentuje politolog Jan Kubáček pro stars24.cz včerejší celostátní sněm hnutí ANO. Zmiňuje hlavně neúspěch ostravského primátora Tomáše Macury při volbě řadových místopředsedů. Macura byl jediným neúspěšným kandidátem.

Kubáček ale jeho kritický projev, v němž volal po větším ideovém zakotvení hnutí, ocenil. „Musím říct, že vedle vystoupení pana Vokřála mi přišlo v podstatě nejzajímavější a nejpromyšlenější. Byl jsem překvapen, jak se nebál být rebelem, že šel proti atmosféře sněmu,“ konstatuje známý politolog.

Pozastavil se i nad volbou předsedy, v níž podle očekávání uspěl Andrej Babiš, který obdržel 86,5 % hlasů. Hned třináct delegátů ale hlasovalo proti. „Není to číslo, které by nějakým způsobem ohrozilo zvolení Andreje Babiše, ale je to zajímavý signál,“ říká Kubáček s tím, že mohlo jít právě o skupinu okolo ostravského primátora Macury.

„Velkým překvapením pro mě bylo, jak neustále všichni kandidáti řešili, jestli má být hnutí ANO levicové, pravicové nebo všelidové, když jejich volič tu potřebu nemá. Před sněmem to všichni shazovali jako nepodstatné téma, přitom se tomu všichni vehementně věnovali,“ zarazilo politologa.

„Poměrně zajímavé bylo i to, jak se mnozí vraceli k tomu začátku. Dnes už si málokdo vybaví, že ANO znamená Akce nespokojených občanů,“ připomíná Kubáček. „Někteří asi vyhodnotili, že nás čeká turbulentní, protestní období a nebylo by ideální tuhle pozici přenechat Tomiu Okamurovi nebo komukoliv jinému, tak to vlastně zdvihají sami,“ vysvětluje důvod.

Redakce serveru stars24.cz byla včera přímo na místě konání celostátního sněmu hnutí ANO. Delegáti na něm potvrdili premiéra Andreje Babiše na postu předsedy strany, prvním místopředsedou zůstává Jaroslav Faltýnek. Členy nejužšího vedení budou také Richard Brabec, Petr Vokřál, Jaroslava Pokorná Jermanová a Radek Vondráček. Do eurovoleb hnutí povede Dita Charanzová.

Témata: Hnutí ANO Jan Kubáček (politolog) Andrej Babiš Tomáš Macura (primátor Ostravy)