Okamura vyhlásil boj proti extremismu! Je to velmi nebezpečné, říká předseda SPD

Tomio Okamura v Poslanecké sněmovně

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

11. února 2019 11:01

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura dnes vyrukoval do boje s extremismem prostřednictvím krátkého videa. Právě hnutí SPD je přitom často v souvislosti s extremismem skloňováno.

Dnes v 9 hodin ráno se na sociálních sítích SPD objevilo video s názvem Za Českou republiku bez extremismu. Hnutí tak posílá vzkaz domácím extrémistům, kteří údajně „doslova 24 hodin denně útočí na poslance, členy i příznivce SPD“, ale i médiím, která „SPD neustále démonizují a křivě obviňují ze šíření nenávisti“.

Video prý ukazuje, že realita je úplně odlišná, protože média vůbec neinformují o slovních i fyzických útocích proti SPD. „Něco takového považujeme za velmi nebezpečný trend. Je třeba říci násilí jednoznačné a hlasité ne,“ uvedl předseda hnutí Tomio Okamura ve vyjádření, které má server stars24.cz k dispozici.

V jedenapůlminutovém videu se vedle Okamury objevuje třeba poslanec Jiří Kobza. Video upozorňuje na některé případy vyhrožování zástupcům SPD na sociálních sítích či poškození kanceláří některých poslanců hnutí.

Výroční zpráva ministerstva vnitra o extremismu za rok 2017 se přitom zabývala právě hnutím SPD. Jeho zástupce sice za extremisty neoznačila, ale konstatovala, že si mnohdy vybírají podobná témata jako pravicoví extremisté. Vyjádření politiků SPD dokonce v některých případech vyhodnotila jako radikálnější.

S hnutím SPD je spojován i případ důchodce – teroristy Jaromíra Baldy, který pokácel stromy na vlakové tratě a způsobil tak vykolejení dvou vlaků. Jak se ukázalo, Balda byl příznivcem hnutí a finančně mu přispěl na volební kampaň. SPD se od jeho činů distancovala.

Témata: Tomio Okamura Svoboda a přímá demokracie (SPD) extremismus