Jako za minulého režimu! Ovčáček se pro stars24.cz pustil do politiků, kteří svěsili Zemanovy obrazy

Jiří Ovčáček

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. února 2019 10:55

Není to poprvé, co někdo sundal ze stěny portrét prezidenta Miloše Zemana, stále však toto téma vyvolává vášnivé emoce. Redakce serveru stars24.cz požádala o reakci na nynější případ mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Co nám řekl?

Místostarostové Nového Jičína Ondřej Syrovátka (Strana Zelených) a Václav Dobrozemský (ODS) rozhodli o svěšení obrazů prezidenta republiky ze dvou zasedacích místností na tamní radnici. Radní tam pravidelně jednají, pořádají se zde i další pracovní setkání i menší slavnostní akce.

Syrovátka upozorňuje, že tento čin původně nechtěl nijak medializovat a vyvolávat tak zbytečné problémy. Jenže informace unikla na sociální sítě a z nich už logicky nejkratší cestou do českých médií. Tím pádem samozřejmě doputovala i na Pražský hrad.

„Pánové by si měli uvědomit, že svým krokem nerespektují občany svého vlastního města, kteří volili loni Miloše Zemana prezidentem republiky,“ okomentoval celou kauzu pro stars24.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zároveň dodal, že v Novém Jičíně tehdy Zeman obdržel 57,85 % hlasů, tedy o šest procent více než v celostátním průměru.

„Nerespektování výsledku voleb, notabene ve vlastním městě, je nedemokratické,“ tvrdí Ovčáček. „Připomíná to vlastně direktivní postupy stranických orgánů za minulého režimu. My jsme strana a vy jste nic, vzkázali pánové občanům Nového Jičína,“ konstatuje prezidentův mluvčí pro stars24.cz.

Dobrozemský ale připomíná, že svěšením obrazů hlavy státu žádný zákon neporušili. Právní předpis, který by vyžadoval vyvěšení portrétu prezidenta, neexistuje. Jeho umístění ve veřejných institucích je spíš věcí tradice a úcty.

Nejde o první podobnou kauzu během Zemanova působení v úřadu prezidenta republiky. Loni v říjnu se třeba řešily výroky ředitele teplického gymnázia Zdeňka Bergmanna, který tehdy na Facebooku napsal, že uložil školníkovi, aby prezidentovy portréty zahrabal do kompostu.

Témata: Miloš Zeman Nový Jičín Jiří Ovčáček