Zeman zase mluvil o pitomcích a tupých lidech

Miloš Zeman, prezident České repubilky

Autor: Jan Novák, stars24.cz

17. listopadu 2017 7:22

Prezident Miloš Zeman odmítá veškeré spekulace o svém údajně chatrném zdraví. Poukazuje na to, že dokumentace o jeho zdraví byla zveřejněna a to dokonce několikrát. Prozradil také, zda uvažuje o invalidním vozíku.

Kvůli spekulacím o špatném zdraví Zemana se objevily výzvy, aby hlava státu, která už oznámila, že chce znovu kandidovat, zveřejnila svou zdravotní dokumentaci. Jedním z těch, kteří podobný apel zveřejnili, je Michal Horáček. On sám už tak učinil. Zeman připomíná, že i on už tak učinil – a dokonce opakovaně. 

„Prošel jsem magnetickou rezonancí, počítačovou tomografií, odběry, podstoupil jsem celkové vyšetření. Lékařské konzilium konstatovalo, že mám polyfunkční neuropatii. A pokud jde o cukrovku, tak protože je tzv. kompenzována – to jest klesla pod hodnotu 6,0, takže mám poprvé 5,8 – tak momentálně v podstatě nemám ani cukrovku. Takže jediná nemoc, kterou mám, je ta polyfunkční neuropatie. Pokud to chcete neustále opakovat, tak mohu říct, že čím tupější je člověk, tím větší počet opakování vyžaduje. A já chci věřit, že nejste tupí,“ řekl Zeman v rozhovoru pro Mladou Frontu Dnes.

Sám Zeman se domnívá, že spekulace o jeho zdraví jsou součástí předvolební kampaně. „Moji názoroví odpůrci proti mně v podstatě nic nemají. Nikdy jsem si nic nenakradl, bohužel ani sexuální delikty už se mě netýkají, takže v podstatě jediné, co může být považováno za argument, je můj zdravotní stav,“ myslí si.

Jeho jediným problémem je tak špatná chůze, která je způsobena neuropatií. „Protože kromě toho – a to musím zaklepat – mi podle všech vyšetření nic dalšího není. Dokonce jsem zažertoval, že ač jsem začal jíst hodně sladkých jídel, tak mi cukrovka přesto klesla. No a tento žert začali lidé beze smyslu pro humor zase dokola omílat. Ale to je vcelku jedno. Lidé, kteří nemají smysl pro humor, jsou hodni politování,“ pustil se do svých kritiků.

O vozíku prý ale zatím neuvažoval. Poukazuje na to, že se jednou nechal svézt golfovým vozíkem v Číně a že to vyvolalo bouři. „Protože pitomec si vybere jakoukoli záminku. Takže by Vaše rada byla kontraproduktivní,“ nebere si servítky Zeman.

„Moje neuropatie se zatím – zaplať pánbůh – nezhoršuje. Proto zatím není ten vozík nezbytně nutný. Ale samozřejmě nikdy nemůžete vyloučit, že za deset, patnáct nebo dvacet let – až mi potáhne na devadesát – budu možná vozík potřebovat. V té době technika pokročí, takže ten vozík bude nejen elektrický, ale třeba bude umět vylézt i do schodů, což ty dnešní většinou neumějí,“ dodal Zeman.

O zdraví Zemana se hovoří dlouhodobě. O poprask se postaral brněnský radní Svatopluk Bartík, který na sociálních sítích napsal, že prezident trpí rakovinou a že mu zbývají jen měsíce života. To ale Hrad popřel, sám Zeman pak Bartíka označil za „svini“. Pražský hrad po Bartíkovi za jeho slova požaduje omluvu a pět milionů korun.

Témata: Miloš Zeman