Může to mít efekt jako u Babiše, říká politolog pro stars24.cz o vstupu Jaromíra Soukupa do politiky

Jan Kubáček, politolog a ředitel analytického projektu a výzkumů Phoenix research on-line Rozhovor

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. února 2019 11:51

ROZHOVOR – Politolog Jan Kubáček okomentoval pro stars24 vstup miliardáře Jaromíra Soukupa do politiky. Bude kandidovat už v květnových eurovolbách? Komu může sebrat voliče? A v čem má šanci napodobit premiéra Andreje Babiše?

Jak zahýbá českou politickou scénou hnutí List Jaromíra Soukupa?

To se samozřejmě těžko odhaduje. Obecně šanci má, protože za ním stojí silná média, zvláště sledovaná generací starších žen od 50 let výš, což jsou mimochodem voliči, kteří spíše k volbám chodí, a to mu nahrává.

Ale podobně jako u jeho předobrazu Vladimíra Železného bude rozhodovat, kdo mu bude dělat tým, respektive kdo další na té kandidátce bude. Vycházejme z logiky, že je pro něj výhodné jít do evropských voleb, protože Česká republika je jen jeden obvod, stačí postavit jen jednu kandidátku. To nahrává právě novým subjektům a celostátně známým osobám, které s sebou nesou emoci a určitou provokativnost, což Jaromír Soukup splňuje. Proto od něj očekávám, že spíš kandidovat bude.

Myslíte tedy, že jen jeho známá tvář na úspěch stačit nebude?

Mám zkušenost z různých předchozích voleb, že když je tam ještě nějaká další výrazná osobnost, např. Vladimír Železný měl Janu Bobošíkovou, tak to samozřejmě náboj dodá. Pokud by se tedy Jaromíru Soukupovi podařilo získat ještě jednu, dvě výraznější tváře, tak to samozřejmě jeho kandidátku může posílit.

Solitérní nabídka sice může fungovat, ale nemá takovou razanci, jako když se tam objeví několik výraznějších osobností. V tu chvíli může zafungovat i nějaká regionálně zajímavá osobnost, která dokáže aktivizovat voliče ze své oblasti, nebo někdo protestně naladěný, kdo by také zmobilizoval část voličů.

Na jaké voliče bude hnutí cílit, respektive komu má šanci je odebrat?

Myslím si, že v nejsložitější situaci je SPD Tomia Okamury. Tam bude ten tlak rozhodně největší, protože bojují o stejné voliče, což udělá bezesporu hodně. S velkou pravděpodobností odebere všechny voliče Zemanovců (Strana práv občanů – pozn.red.), dá se očekávat, že vlastně převezme jejich voličskou základnu. Část voličů může odebrat i komunistům, opravdu drobně možná i sociálním demokratům a hnutí ANO.

Ovlivní Soukupovy šance v politice jeho poslední kauzy? Třeba fakt, že údajně není dobrým hospodářem ani ve vlastních firmách. 

Konkurence se z toho samozřejmě snaží udělat téma, někoho to asi může mírně demotivovat. Zároveň si ale řekněme na rovinu, že část jeho stoupenců to naopak mobilizuje. Může to mít podobný efekt jako u Andreje Babiše, že část voličů bude přesvědčená, že po něm lidově řečeno jdou, a tak ho musí podpořit u voleb.

Ve výsledku to může mít bumerangový účinek, kdy to mnohé lidi naopak vybičuje k účasti u voleb. To se stalo Babišovi i Miloši Zemanovi, že čím víc se proti nim někteří vymezovali, tím víc to mobilizovalo jejich stoupence. Dokonce přišli i lidé, kteří nebyli třeba 10 let u voleb.

Témata: rozhovor Jan Kubáček (politolog) Jaromír Soukup (podnikatel moderátor) politika Eurovolby