Exministr Řebíček zpátky v politice? Stará známá firma radí komunistovi Filipovi

Řebíček, Aleš

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

29. ledna 2019 10:55

Předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi radí v oblasti dopravy někdejší šéf tohoto resortu Aleš Řebíček. Bývalý politik ODS se dokonce podepsal pod jeden z dokumentů adresovaných Ředitelství silnic a dálnic. Mluvčí KSČM ale říká, že Řebíček není poradcem předsedy strany.

Podle zjištění deníku MF Dnes je bývalý ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček v úzkém kontaktu s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Probírat spolu mají právě otázky dopravy, Řebíček údajně šéfovi komunistů dává rady a doporučení.

Jak konstatuje MF Dnes, bývalý ministr dopravy pochopitelně není na žádné veřejně zmapovatelné pozici. „Pan Aleš Řebíček není poradcem předsedy KSČM V. Filipa,“ odpověděla na dotaz naší redakce, zdali je Řebíček jedním z Filipových poradců, případně v jaké oblasti mu radí, tisková mluvčí KSČM Helena Grofová.

Na Ředitelství silnic a dálnic se však už v loňském roce zabývali čtyřstránkovým dokumentem „Současné úkoly ministerstva dopravy a jejich plnění“, pod kterým byla podepsána dvě jména: Ing. Emanuel Šíp a Ing. Aleš Řebíček. V bodech v něm oba nastínili dlouhodobé úkoly ministerstva a nezbytná opatření i v oblasti personálií.

Novináři MF Dnes kontaktovali přímo Vojtěcha Filipa, který reagoval na jejich otázky dost podrážděně. Nejprve se jich zeptal, zdali podle nich vůbec nemůže mluvit s lidmi, následně je odkázal na webové stránky, kde prý zjistí, kdo je a není jeho poradcem. Řebíček pak na otázky raději nereagoval vůbec.

V rámci KSČM se však o Filipově spolupráci s Řebíčkem ví. Předseda strany si prý rád vyslechne cizí názor, ale o oficiální poradenství v tomto případě nejde. Svědci ale například potvrdili, že Filip vzal loni v říjnu Řebíčka na česko-čínské obchodní fórum na Pražském hradě.

Sdílnější byl k celé věci úřadující ministr dopravy Dan Ťok, kterého komunisté opakovaně kritizují. O spolupráci Řebíčka s Filipem prý slyšel, potvrdil i existenci dokumentu, který bývalý politik ODS podepsal. Podle Ťoka šlo o text, který jednoznačně vznikl pro potřeby KSČM.

Aleš Řebíček byl ministrem dopravy v letech 2006-2009, výše zmíněný Emanuel Šíp mu tehdy dělal náměstka. Po konci v politice se Řebíček připomněl, když v srpnu 2011 koupil fotbalovou Slavii. Klubu se ale nedařilo a málem zaznamenal historický sestup, exministr jej nakonec prodal čínské společnosti CEFC.

Témata: Aleš Řebíček doprava KSČM řsd Vojtěch Filip (KSČM)