Víte, kam mizí peníze na vaše důchody? Tady jsou důvody, proč máte tak málo!

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

10. ledna 2019 13:18

Od ledna letošního roku dostali všichni Češi, kteří pobírají nějakou formu důchodu, více peněz. O tisíc korun si přilepší lidé nad 85 let a více dostanou i také důchodci s malou penzí. Podle politiků to ale nestačí a měli by mít senioři ještě více, peníze ale nejsou, a údajně kvůli vládě.

Senátor Tomáš Goláň tvrdí, že rezervu na důchody, až nastane krize, seniorům letos projedla vláda. "Vládní koalice totiž schválila zákon, který rozpustil z Fondu privatizace (dříve Fond národního majetku) do státního rozpočtu rezervu ve výši cca 30 mld. Kč. Na tuto rezervu, která sloužila především na krytí schodku salda důchodového pojištění, nesáhly vlády ani v roce 2009, tedy v době největší krize!" tvrdí.

Dodává, že se tento fond ročně doplňoval z dividend státních podniků jako je ČEZ, Čepro a další, a z pronájmu státního majetku, takže rezerva se nezmenšovala. Jenže byla kromě krytí schodku důchodového pojištění určena i na krytí škod z dob socialismu, jako jsou ekologické zátěže, prohrané spory, apod. a na další minoritní účely jako průmyslové zóny, fond kulturního dědictví, a dále.

"Tento krok vláda zdůvodnila tím, že již druhým rokem je saldo důchodového pojištění v přebytku, takže rezervu není zapotřebí. Pokud bude v budoucnu potřeba krýt některé z výdajů, vláda prý na ně přesune peníze z rozpočtu. Logika, kterou poslanci asi nepochopili. Až brzy nastane krize a nebude v rozpočtu na důchody, tak vláda přesune peníze z rozpočtu do rezervy z jiných kapitol a pak z této rezervy vyplatí důchody? Takže ubereme školství, dopravě, zdravotnictví, protože rezerva už nebude," varuje senátor.

Senát ale tento zákon smetl ze stolu, podle senátora proto, že nechce hazardovat s důchody našich seniorů jenom proto, aby si vláda vylepšila svou bilanci rozpočtu a jednohlasně tento zákon zamítl. Sněmovna ale veto přehlasovala 103 hlasy. "V době krize budou tedy důchody financovány z jiných rozpočtových kapitol, což doposud nebylo zapotřebí," dodal senátor.

Důchodci dostávají neprávem méně peněz, tvrdí Piráti

Na problematiku nízkých penzí upozornili i Piráti. Poslanec Mikuláš Ferjenčík podával návrh na zrušení části zákona k Ústavnímu soudu ve věci valorizace důchodů, která je podle něho a příslušné skupiny poslanců v rozporu s ústavou.

Ferjenčík poukazuje na skutečnost, že lidé v důchodu, kteří pracovali stejně dlouho a odvedli do systému stejně peněz, důsledkem systému vyplácení peněz a odložené valorizace nedostávají od státu stejný objem financí. Piráti, které svými podpisy pod stížnost podpořili poslanci KDU-ČSL a SPD, usilují o odstranění této "nespravedlnosti".

"Současný systém funguje tak, že důchody se vyplácejí v termínu, který si člověk vylosuje, a to od 2. do 24. dne v měsíci. Když dochází k valorizaci, tak navýšení se vztahuje k termínu výplaty místo toho, aby se vztahovalo například k prvnímu lednu," vysvětluje ve zprávě, kterou má stars24.cz k dispozici, Ferjenčík

"Lidé, kterým se vyplácí důchod na konci ledna dostávají méně peněz než ti, kterým se vyplácí na začátku ledna. V tuto chvíli člověk, který dostane důchod 2. ledna, obdrží celých 500 kč a ten kdo 24. ledna, tak má pouze poměrnou část za 6 dnů a zbytek se mu nikdy nedoplatí. To je podle mě skutečně absurdní a je potřeba, aby byl systém spravedlivý," dodal.

Piráti napadají rozpor s principem rovnosti občanů se zákonem. Návrh na zrušení části zákona podaného na Ústavní soud upřednostnili před poslaneckou novelou zejména proto, aby lidé, kteří kvůli nastavenému systému přišli o peníze, neztratili možnost se bránit.

Témata: důchody peníze Česká pirátská strana