Důchodci mají ještě méně peněz? Babiš je opil rohlíkem, ve skutečnosti jim nepřidal!

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

2. ledna 2019 19:55

Průměrný český důchod je na tom v poměru k průměrné hrubé mzdě stále hůř. Potvrzovat to mají data ČSÚ, loňská studie výzkumníků z Akademie věd zase ukázala, že patří k podprůměru v rámci celé EU.

Pivovarník z jihomoravského Bzence Radomil Paták na sociální síti Facebook zveřejnil graf, který kritizuje avizovaný růst důchodů za vlády hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Svůj příspěvek doplnil Paták slovy: „Milí moji kamarádi z řad důchodců, nedávno si někteří z vás hlasitě pochvalovali zvýšení důchodů.“

Graf znázorňuje poměr výše průměrného důchodu k průměrné hrubé mzdě a vychází z dat Českého statistického úřadu a Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. Podle křivky měl od roku 2015 do současnosti klesnout ze 43 na 37 procent.

„Poměr výše průměrného důchodu k průměrné hrubé mzdě za vlády ANO klesá. Reálný důchod se tak vzdaluje důchodcům okolních vyspělých ekonomik. Zatímco před vládou Babiše se zvyšoval a přibližoval. Tuto skutečnost kritizuje i státní Výzkumný ústav práce a sociálních věcí,“ stojí v textu doprovázejícím graf.

Výzkumný ústav práce a sociálních věcí tento vývoj podrobil kritice v letos vydané Zprávě o hospodaření seniorských domácností, týká se však období mezi lety 2010 a 2015. Andrej Babiš a jeho hnutí ANO je součástí vlády až od ledna 2014.

„Z celkového počtu nově přiznaných starobních důchodů na tuto výši (hranice příjmové chudoby – pozn.red.) nedosáhlo více než 50 %,“ píše kolektiv autorů v závěru zmíněné publikace. „Noví starobní důchodci tedy spíše jsou v horší finanční situaci než stávající. Pokud by tento trend měl pokračovat i v budoucnu, tak se postavení seniorů nezlepší.“

Podle loňské studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu Národohospodářského ústavu Akademie věd je rozdíl mezi čistým výdělkem a důchodem při nástupu do penze jeden z nejvyšších v zemích Evropské unie. Příjem v průměru klesne o dvě pětiny.

Nepochybně dobrou zprávou pro důchodce je nynější zvýšení penzí. Od 1. ledna 2019 se důchody v průměru zvýší o 900 korun. Senioři nad 85 let, kterých je v ČR zhruba 200 tisíc, si přilepší ještě o tisícovku.

Témata: důchodci Andrej Babiš