Zeman se cukrovky nezbavil. Lékař prozradil, co mu skutečně je!

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. listopadu 2017 10:44

Prezident Miloš Zeman před několika dny překvapil svým výrokem, že mu „odešla cukrovka“. V úterý se pak na sociálních sítích objevila informace, že trpí rakovinou a že bu zbývají jen měsíce života. Prezidentův ošetřující lékař Miloslav Kalaš z pražské Nemocnice Na Homolce má proto plné ruce práce s vysvětlováním, jak na tom Zeman vlastně je.

Zeman na pondělní tiskové konferenci mimo jiné uvedl, že mu „odešla cukrovka“. Odborníci však poukazují, že něco takového prostě není možné. Jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka jsme se proto zeptali, zda šlo o další z bonmotů pana prezidenta, nebo jestli se opravdu uzdravil. „Hladina glykémie klesla pod hodnotu 6, konkrétně na 5,8. To je jasná zpráva. Na ony odborníky vůbec nemá smysl reagovat,“ uvedl Ovčáček pro EuroZprávy.cz.

Kalaš však poukazuje, že tak jednoduché to není a že cukrovka nezmizela. „To bylo laické vyjádření pana prezidenta, který není lékař,“ uvedl lékař pro server Aktuálně.cz. „Co se týče cukru, je toto pro mě velice pozitivní. Příčinou byla striktní dieta, kterou pan prezident dodržoval, aby shodil nějakou váhu. Je známé, že snížení váhy, když má někdo nadváhu, vede k tomu, že se cukr zlepší. Může se dostat téměř do normy,“ popisuje.

Dodal také, že pravidelným dietním stravováním Zeman úmyslně shodil váhu. Zároveň uvedl, že vysoký cukr by mohl zhoršit neuropatii. „Protože jsme byli schopni stabilizovat glykemii, tak by neuropatie neměla progredovat, tedy neměla by se zhoršovat, měla by se stabilizovat,“ uvedl Kalaš.

Zato kouření se Zeman podle něj stále nezbavil. „Bohužel kuřák jako takový je poměrně složitá forma. Je to spíš rozhodnutí toho člověka, aby si uvědomil, že kouření je škodlivé. Škodlivé je pro každého, pochopitelně. Zatím se mi to nedaří, i když pana prezidenta znám jako pacienta víc než patnáct let," posteskl si odborník. 

Kalaš také vyvrací slova o tom, že Zeman trpí rakovinou. „Současný zdravotní stav pana prezidenta po kontrolních, klinických i laboratorních vyšetřeních v žádném případě nepotvrzuje lživé informace o jeho vážném zdravotním stavu. Jedná se o zcela vymyšlené, ničím nepodložené zprávy,“ uvedl lékař v prohlášení, které má server Stars24.cz k dispozici.

Témata: Miloš Zeman