Vysoké důchody? Češi zjistili, jak na to, a vyšachovali stát!

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

5. prosince 2018 13:48

Na stáří se zabezpečují dvě třetiny českých třicátníků, před pěti lety tak činila ani ne polovina. Lidé mezi 30 až 40 lety k budoucímu finančnímu zajištění nejčastěji volí investování. O investice se zajímá 75 procent třicátníků a nějakou formu investic využívá téměř polovina z nich. Z generace ve věku 40 až 55 let investuje ani ne třetina.

Dnešní třicátník průměrně investuje téměř 2000 Kč měsíčně, celkově investoval statisíce korun. Lidé narození v 80. letech díky moderním technologiím, chytrým telefonům a sociálním sítím aktivně sledují dění na světových trzích.

Akcie, dluhopisy, podílové fondy a obecně investování zajímá 75 procent českých třicátníků. A každý třetí z této generace pravidelně každý měsíc investuje. Vyplývá to z průzkumu UniCredit Bank. 

Čeští třicátníci se tak přibližují západoevropskému standardu. V USA do podílových fondů investuje až polovina lidí. "Starší generace Čechů ve věku 40 až 55 let stále nejvíce věří konzervativním spořicím nástrojům. Spoření na penzi a spořicí účty využívá 75 procent, respektive 54 procent všech Čechů," uvedl ve zprávě, kterou má server stars24.cz k dispozici, mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Pravidelné investování do podílových fondů může v dlouhodobém horizontu dosahovat vyšších výnosů, než nízké sazby na spořicích účtech či terminovaných vkladech, dodal.

Témata: důchody