Nenávist v přímém přenosu! Nejvyšší představitelé Česka si nepodali ruce!

Milan Štěch, předseda Senátu ČR

Autor: ČTK

28. října 2018 17:59

Dva nejvyšší představitelé státu, prezident Miloš Zeman předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), si nepodali ruce při prezidentově příchodu na čestnou tribunu před vojenskou přehlídkou k výročí vzniku státu. Vztahy obou mužů jsou v poslední době napjaté. Kriticky se k situaci vyjádřil místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Z televizních záběrů je patrné, že Zeman se po příchodu na tribunu přivítal s americkým ministrem zahraničí Jamesem Mattisem a podal si ruku s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Štěcha, který měl založené ruce v úrovni pasu, prezident minul. Ruku si před proslovem nepodal ani s premiérem Andrejem Babišem (ANO), který stál až za řečnickým pultem mimo prostor, kudy Zeman procházel.

Jurečka na twitteru uvedl, že při příchodu prezidenta na tribunu neviděl velkorysost a dobrosrdečnost. "Nepodal ruku druhému muži našeho ústavního systému, předsedovi Senátu," napsal.

Štěch si byl dříve se Zemanem blízký, pak se od něj ale názorově vzdálil. Kritizoval například jeho vztah k sociální demokracii a bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Zeman nedávno v souvislosti připomenutím výročí okupace ze srpna 1968 o Štěchovi řekl, že byl normalizační komunista. Dnešního slavnostního vyznamenávání na Pražském hradě u příležitosti 100. výročí založení Československa se Štěch nicméně zúčastnit plánuje.

Přehlídka vojáků, policistů, hasičů, záchranářů i strážníků dnes v Praze také připomněla stoleté výročí vzniku státu. Po Evropské třídě pochodovalo víc než 2100 lidí, projely stovky kusů techniky. Zeman jako vrchní velitel ozbrojených sil přehlídku zahájil, v krátkém projevu připomněl boj české armády proti terorismu.

Několik kritických vět na adresu prezidenta v sobotu při znovuotevření pražské historické budovy Národního muzea vykřikl jeden z hostů. "Hanba prezidentovi, který lže. Hanba prezidentovi, který nahrává diktaturám. Hanba prezidentovi, který vtipkuje o vraždách novinářů," ozvalo se. Zeman na jeho výtky v úvodu svého proslovu zareagoval slovy, že každý má takovou úroveň, jakou má.

Témata: Miloš Zeman Milan Štěch