Paroubek? Byl nejúspěšnějším šéfem ČSSD! Po mně, neudržel se Zeman. A poslal drsný vzkaz Topolánkovi

Jiří Paroubek /NS-LEV21/

Autor: Jan Novák, stars24.cz

3. listopadu 2017 18:03

Prezident Miloš Zeman na televizi Barrandov vystoupil v pořadu Týden s prezidentem. Kromě aktuální politické situace a snahy Andreje Babiše o sestavení vlády, hovořil také o situaci uvnitř ČSSD, v jejímž čele v minulosti stál.

Sociální demokracie ve sněmovních volbách obhajovala 20,45 procenta hlasů, ale získala jen 7,27 procenta. Strana hledá cestu z krize, regionální buňky žádají nejen rezignaci vedení a odchod do opozice, ale i svolání sjezdu v dřívějším termínu.

Spekuluje se dokonce o tom, že by ČSSD mohl vést nějaký nestraník. K situaci se vyjádřil i sám Zeman. „Ano, mluví se snad o šéfodboráři Středulovi. Proč ne. Nechť je přímá volba a on určitě někdo vyhraje. Ale dle mého by si případný kandidát na šéfa strany měl v jejích strukturách něco odpracovat," řekl zeman, který stranu vedl mezi roky 1993 až 2001.

Zmínil také návrat expremiéra Jiřího Paroubka, o kterém se po volbách začalo hlasitě mluvit. Krajský výkonný výbor pražské ČSSD už souhlasil s opětovným vstupem bývalého premiéra a někdejšího předsedy sociálních demokratů Paroubka do strany. „Byl - tedy až po mně - nejúspěšnějším šéfem ČSSD. Ale na vrcholu zpapaláštěl a přišel jeho strmý pád. Zachoval se však jako chlap a po slabém výsledku ve volbách rezignoval. Na rozdíl od jiných,“rýpnul si do vedení ČSSD.

Řeč ovšem přišla i na jiného bývalého premiéra – bývalého předsedu ODS Mirka Topolánka. Ten se v posledních dnech a týdnech vyjadřuje k politické situaci nejen na sociálních sítích, ale i v médiích. „Vzkázal bych mu, aby se věnoval tomu, čemu se nyní věnuje, tedy energetice. Jezdí prý do Jižního Súdánu, tak mu přeju, ať ho tam nesežerou. Ale do politiky, Mirku, se už nepleť!" radí mu Zeman.

Vždyť se to podává až v úterý. Cha cha. Chcete mě? Ňaf, ňaf. Nekoušu. Můžete pohladit. Odjíždím do Jižního Súdánu. Prezident mě vyhostil.

— Mirek Topolánek (@MirekTopolanek) 2. listopadu 2017

Topolánek například v rozhovoru pro DVTV mluvil o tom, že kdyby stále stál v čele občanských demokratů, zaměřil by se prý na spolupráci několika stran, které získaly ve volbách méně hlasů a jež si jsou programově blízké. „Já bych se pokusil udělat nejen to, co už vzniká. To je jakási spolupráce na úrovni STAN, KDU-ČSL a TOP 09 ve sněmovně,“ vysvětloval.

Zmíněné strany dohromady získaly 27,6 procent voličských hlasů, zatímco hnutí ANO má 29,6 procent.. „Nabízíme do příštích voleb koalici, která si je programově příbuzná, s tím, že bude vhodné, aby ji vedl někdo jiný než ten, kdo má zrovna zastavené trestní stíhání jenom proto, že je poslanec, takže nabízíme premiéra pro tuto koalici," vysvětloval Topolánek, co by řekl voličům. Na post premiéra by pak navrhl současného lídra ODS Petra Fialu. 

Témata: Jiří Paroubek Miloš Zeman Mirek Topolánek