Babiš dostal košem? Jeden z kandidátů na ministra si nerozumí s šéfem ANO

Andrej Babiš, 4. celostátní sněm hnutí ANO

Autor: Jan Novák, stars24.cz

1. listopadu 2017 20:41

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který již byl prezidentem Milošem Zemanem pověřen k sestavení vlády, má prý už víceméně jasno o obsazení sedmi až osmi křesel v menšinovém kabinetu. Nejméně jeden z těch, kterým Babiš post nabídl, už ho však odmítl.

Babiš uvedl, že hledá experty například na ministerstvo školství, průmyslu a obchodu a kultury. „Na obranu máme vícero možných tipů. Vedeme nějaké konzultace," řekl. Post ministra školství přitom nabídl Stávajícímu rektorovi Masarykovy univerzity Mikuláši Bekovi.

Bek se s Babišem setkal ve středu. Rektor ale pro Respekt uvedl, že zmíněnou nabídku odmítl. „Mám k tomu několik důvodů. Prvním a hlavním je fakt, že můj rektorský mandát skončí až v roce 2019. Nechci z univerzity utíkat,” řekl. Poukázal také na to, že jeho politické preference jsou poněkud odlišné. „Je to v rozporu s mým voličským přesvědčením. Hnutí ANO mi není politicky blízké. Sympatizuji se stranami jako Starostové a nezávislí, TOP09 a lidovci,” dodal.

Za jistých okolností by si prý dokázal představit, že by se ministrem školství stal, vláda by se ale podle něj musela opírat o demokratickou většinu a neshánět hlasy u takových subjektů, jako je hnutí Svoboda a přímá demokracie nebo KSČM.

Ještě před schůzkou s Babišem se Bek zúčastnil setkání rektorů vysokých škol. Vedení se shodlo na možném nástupci, kterého Bek Babišovi navrhl jako nejschůdnější variantu pro vysoké školy. Má se jednat o současného náměstka na ministerstvu školství Roberta Plagu, který měl doposud na starosti právě řízení vysokých škol. Bek v té souvislosti dodal, že není jisté, jak dlouho tahle vláda bude trvat. Proto je prý důležité na tento post dosadit člověka, který má s resortem zkušenosti. 

V Babišově vládě by měli zůstat nynější ministři za ANO Richard Brabec, Dan Ťok, Robert Pelikán a Karla Šlechtová. V jejím případě údajně není úplně jasné, zda dál povede ministerstvo pro místní rozvoj. Post změní také dosavadní šéf ministerstva obrany Martin Stropnický, který by se vzhledem ke svým diplomatickým zkušenostem mohl stát ministrem zahraničí. Už v roce 1998 působil jako ministr kultury ve vládě Josefa Tošovského.

Témata: Andrej Babiš Hnutí ANO Vláda ČR