Po prvním dni voleb! Hlasoval i prezident, účast je kolem 25%

Komunální volby 2018

Autor: ČTK, stars24.cz

6. října 2018 4:36

Ve 22 hodin se uzavřely v celé zemi volební místnosti. K urnám dorazilo v závislosti na regionu první den zhruba 20 až 30 % voličů. Odvolili i vrcholní politici včetně prezidenta Zemana, premiéra Babiše a šéfů parlamentních stran. Další možnost dostanou voliči v sobotu, kdy bude možné volit od 8 do 14 hodin.

Účast v Praze se okolo 21:00 pohybovala kolem čtvrtiny. Nejvíce, asi 35 procent voličů, zatím přišlo v Praze 15. V Praze 6 a 10 hlasovalo zhruba 30 procent lidí. Radnice Praha 3 hlásí 27 procent, Praha 11 asi 25 procent a Praha 14 kolem 21 procent.

V Praze 8, kde lidé vybírají také senátora, byl podle členů jedné z komisí v základní škole Na Slovance větší zájem o obecní volby. Někteří voliči si sice vyzvedli obálku i pro hlasování v senátních volbách, ale buď obálku vyhodili do koše s nepoužitými hlasovacími lístky, anebo přiznali, že ji do urny vložili prázdnou.

Ve středních Čechách se účast pohybuje mezi 20 a 30 procenty. Větší zájem o volby je v Benešově a Kolíně, kde přišlo k urnám shodně 29 procent voličů. Beroun s Nymburkem hlásí 27 procent, Příbram a Rakovník shodně 24 procent, Mělník 23 procent a v největším krajském městě Kladně dosud odevzdalo svůj hlas 22 procenta lidí. V Moravskoslezském kraji se do voleb v první den zapojilo v průměru okolo 30 procent voličů, řekla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Účast v Královéhradeckém kraji je dnes nižší než na konci prvního dne voleb před čtyřmi lety, zjistila u okrskových komisí. Například okrsek v Novém Bydžově s volební místností na radnici měl hodinu před uzavřením dnešního hlasování účast asi 14 procent. Účast přibližně 19 procent hlásil okrsek v centru Broumova a účast asi 25 procent měl okrsek ve Dvoře Králové nad Labem s volební místností v muzeu.

Podle volebních komisařů v Chebu, Karlových Varech a Sokolově přišla své hlasy do dnešního večera odevzdat většinou zhruba pětina až čtvrtina voličů. Nižší účast byla v karlovarských Tašovicích, kde zatím hlasovalo jen 17 procent lidí. Třeba v zadlužených Pramenech na Chebsku naproti tomu hlasovalo už 48 z celkového počtu 96 voličů, tedy polovina, řekl  volební komisař z jediné volební místnosti v obci.

Průměrná volební účast v Ústeckém kraji je 28 procent. Například v Chomutově je 35 procent, v Bílině 15 procent, v Ústí nad Labem 19 procent. Třeba ve Lhotce na Litoměřicku je 44 procent, sdělila mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová. Pod hranicí 30 procent je dosavadní účast také v Jihočeském kraji. Členové volebních komisí řekli, že více lidí přišlo odevzdat svůj hlas až v podvečerních hodinách.

V Pardubickém kraji byl zájem o volby k 20:00 značně nevyrovnaný. V Hlinsku na Chrudimsku přišlo do volební místnosti v Mateřské škole Rubešova asi 30 procent lidí, v Pardubicích do Hotelové školy na Cihelně něco přes deset procent. V Sudslavi na Orlickoústecku již odevzdala hlas téměř polovina oprávněných občanů. "Máme uvědomělé voliče," řekl dosavadní starosta obce Jiří Drábek.

Nejčastěji kolem čtvrtiny se dvě hodiny před uzavřením volebních místností pohybovala účast v Libereckém kraji. Na jednom z okrsků na Králově Háji v Liberci už odevzdalo hlas 27 procent. "Účast je ale výrazně nižší než o prezidentských volbách," řekla zapisovatelka Jana Žáková. Liberečané také hlasují v referendu třeba o bezplatné MHD pro děti a seniory nad 65 let nebo o koupi zámku. Účast je ale slabší než u komunálních voleb, někde sotva poloviční.

V Jihomoravském kraji se účast hodinu před uzavřením volebních místností pohybovala nad 35 procenty. Největší účast zaznamenala volební komise v obci Běleč na Brněnsku, kam přišlo 68,3 procenta lidí. Naopak nejméně voličů, jen 14,7 procenta, zavítalo k volební urně v Jevišovce na Břeclavsku. Brno hlásilo přibližně třicetiprocentní účast.

Ve Zlíně byla v 18:30 volební účast v komunálních volbách 15,5 procenta, před čtyřmi lety to bylo 16,9 procenta, uvedl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák. V Uherském Hradišti do 20:15 přišlo 25,8 procenta voličů. Zhruba čtvrtinová účast byla také v Kroměříži a největším vsetínském okrsku v Rokytnici i nejmenším v Semetíně.

V Olomouckém kraji byla podle průzkumu úředníků krajského úřadu ve 21 oslovených městech a obcích kolem 20:00 účast zhruba třetinová. "Po otevření přišlo několik voličů, poté dlouho nic a teprve teď večer začínají zase chodit. Volební účast je zatím kolem 16 procent," řekla Petra Fedele z volební komise na olomouckém Tererově náměstí.

Asi třetina lidí se zatím vydala k volbám i v kraji Vysočina. Největší účast je podle Ivany Schimmerové z krajského úřadu v menších obcích na Pelhřimovsku, kde přišlo už k 19:00 volit 35 procent voličů. Ve větších městech je zájem zatím nižší, v Jihlavě volila podle volebních komisařů ke 20:30 jen čtvrtina. Na Třebíčsku, kde vybírají také senátora, byla ve stejnou dobu účast třicetiprocentní.

Účast se kolem jedné třetiny pohybuje také v Plzeňském kraji, uvedl Jan Nový z krajského úřadu. "Někde volilo 22 procent, někde přes 40 procent," řekl.

Výsledky voleb se očekávají v sobotu odpoledne a v noci na neděli.

Témata: Komunální volby Volby volby 2018