Zeman pověřil Babiše jednáním o vládě. TOP 09 chce tomu zabránit

Do Prahy zavítal srbský prezident Tomislav Nikolić, sešel se s Milošem Zemanem

Autor: stars24.cz, ČTK

31. října 2017 17:43

Prezident Miloš Zeman dnes podle očekávání pověřil předsedu hnutí ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády. Neformální krok je první na cestě ke jmenování vítěze voleb premiérem. Babiš hodlá sestavit menšinový kabinet, Zeman tuto možnost preferuje. U sněmovních stran ale plán podporu nemá, toleranci pro menšinovou vládu zvažují komunisté. Zabránit jejímu jmenování chce TOP 09 tím, že nebude zvolen předseda nové Sněmovny. Poslanci TOP 09 dnes předsedou svého klubu zvolili Miroslava Kalouska.

Zeman uvedl, že pro jmenování Babiše premiérem nebude chtít podpisy většiny poslanců. Oznámil také, že by Babiše jmenoval premiérem i podruhé, pokud by jeho první vládě nevyslovila Sněmovna důvěru. Očekává, že Babišova vláda bude stabilní a úspěšná. Babiš řekl, že chce do Vánoc přijít s programovým prohlášením kabinetu. Za důležité považuje rychle ustavit Sněmovnu, aby bylo možné přijmout zákon o státním rozpočtu a země se vyhnula rozpočtovému provizoriu.

O způsobu, jak zabránit vzniku menšinové vlády vedené Babišem, chce TOP 09 jednat s dalšími sněmovními stranami. TOP 09 se podle končícího šéfa strany Kalouska obává toho, že menšinový kabinet by mohl vládnout bez důvěry velmi dlouho. "Podle nás je to velmi neférová a silová hra dvou politiků, Zemana a Babiše," řekl. Bez zvolení předsedy Sněmovny nemůže ustavující schůze skončit, až po ní přitom může podat demisi současný kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Zeman může jmenovat novou vládu.

Návrh TOP 09 označil Babiš za nezodpovědný apel, podle Zemana by bylo zablokování ustavující schůze Sněmovny ubohé. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že Kalousek chce takto blokovat přijetí rozpočtu. Plán je mimo realitu a aktem zoufalství podle zástupců komunistů, skeptičtí jsou také Piráti a lidovci. Zástupci Pirátů a SPD Tomia Okamury už dřív uvedli, že do čela dolní komory podpoří kandidáta ANO Radka Vondráčka, což dohromady představuje pohodlnou většinu.

Jednání s pěti sněmovními stranami měli na dnešní den naplánované zástupci ANO. Po schůzce s ODS představitelé obou stran potvrdili, že dál trvají na svých kandidátech na předsedu Sněmovny, když ODS proti Vondráčkovi prosazuje svého předsedu Petra Fialu. Piráti po jednání ocenili, že by v nové Sněmovně mohl vzniknout výbor pro eGovernment. Jako své další priority zmínili bezpečnostní výbor, výbor pro veřejnou správu a výbor pro životní prostředí. Vést jeden ze sněmovních výborů chtějí lidovci.

O vedení několika sněmovních výborů projevila zájem ODS. Václav Klaus mladší by podle výsledku jednání klubu strany měl vést školský výbor, Jana Černochová bezpečnostní nebo obrany, Marek Benda ústavněprávní a Miroslava Němcová volební výbor. O Klausovi ml. a Černochové se zmínil Babiš o víkendu jako o odbornících do jeho menšinové vlády, Fiala to považuje za absurdní a politicky nepředstavitelné.

ANO dnes má jednat ještě s komunisty a SPD. Po shromáždění všech požadavků na obsazení funkcí ve Sněmovně chce hnutí uspořádat schůzku všech subjektů zastoupených v dolní komoře a pokusit se najít shodu, aby byli všichni spokojení.

Poslaneckého mandátu se dnes vzdala středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Už krátce po volbách avizovala, že kraj je pro ni prioritou. Do Sněmovny místo ní nastoupí první náhradník Milan Pour. Opustit dolní komoru by mohl také další poslanec ANO, majitel největší české textilky Juta Dvůr Králové nad Labem Jiří Hlavatý. Když byl zvolen poslancem, zanikl mu senátorský mandát a nyní zvažuje opětovnou kandidaturu do Senátu v doplňujících volbách na Trutnovsku. S nikým z vedení ANO o tom zatím nemluvil.

Témata: Vláda ČR Miloš Zeman Andrej Babiš top 09