Babiš se pokusí o menšinovou vládu. Pakt s Okamurou? To je nesmysl!

Andrej Babiš /ANO/

Autor: stars24.cz, ČTK

27. října 2017 18:25

Andrej Babiš se pokusí o menšinovou vládu složenou z ministrů ANO a nestranických odborníků. Reagoval tak na to, že další strany zastoupené ve Sněmovně odmítají s hnutím ANO spolupracovat v koalici.

"Pokud jsme byli všude odmítnuti, tak zkusíme menšinovou vládu. A přijdeme s programem, který částečně i plní program všech stran," řekl iDNES.cz Babiš. V souvislosti s možnou podporou kabinetu ANO s odborníky poukázal na to, že některé strany ještě řeší svou budoucnost kvůli propadu od posledních voleb. "Mají své problémy, oni neuspěli ve volbách a členové oprávněně žádají hlavy," řekl.

České televizi Babiš řekl, že preferuje podporu od stran, s kterými bylo ANO dosud ve vládě, tedy ČSSD a KDU-ČSL. "A od stran, s kterými máme styčné body v programu," uvedl. Při sestavování vlády chce oslovit dosavadní ministry za ANO a odborníky.

Prezident Miloš Zeman pověří Babiše jednáním o sestavení vlády v úterý. Televizi Barrandov ve čtvrtek řekl, že by šéfa vítězné strany pověřil i podruhé, kdyby nebyl s prvním pokusem o sestavení vlády úspěšný. Třetí pokus má k dispozici předseda Sněmovny.

"Když neuspěje ani ten, následují předčasné volby. Já si myslím, že by to byla absolutní pitomost. Právě proto já mám potom podle Ústavy možnost rozpustit Sněmovnu, ale pozor, toto právo nemusím využít. To znamená, že Sněmovna může fungovat dál a může fungovat i vláda v demisi," uvedl Zeman.

Babiš vyloučil, že by se ve vládě mohl objevit ekonom Jan Švejnar, s kterým se předseda hnutí ANO sešel v neděli bezprostředně po volbách. "Měl jsem schůzku s panem Švejnarem dávno připravenou. My jsme se setkávali pravidelně, já se s ním radím. Probírali jsme vzdělávání a vědu, on mi doporučil dva odborníky, jednoho na školství, vědu a výzkum, kterého jsem oslovil, ale ten to odmítl. S tím druhým jsem ještě nemluvil," uvedl.

Babiš v rozhovoru také vyvrátil spekulace, že stojí o sestavení vlády s pomocí hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). "Ty řeči, že my preferujeme (šéfa SPD Tomia) Okamuru, to je nesmysl," řekl Babiš.

Témata: Andrej Babiš Vláda ČR Tomio Okamura