Záhada Babišova odpoledne: Lhal o sledování voleb?

Andrej Babiš /ANO/

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. října 2017 16:52

Sčítání hlasů po víkendových volbách a vyhrocená atmosféra zastínily drobnou kauzu, která se opět týká šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten prohlásil, že volební výsledky nesledoval, teď ale přiznal, že všechno bylo úplně jinak, než tvrdil.

Politické strany sledovaly sčítání hlasů voličů ve svých volebních štábech. Do toho hnutí ANO ale dorazil předseda Andrej Babiš pozdě. Zato byl ale ve skvělé náladě. Podle svých slov si totiž užil skvělé odpoledne.

"Já jsem to moc nesledoval. Tak já jsem si udělal hezký odpoledne," prohlásil Babiš na svém prvním veřejném povolebním vystoupení ve štábu vítězného hnutí. Sám totiž nevěděl, kolik obdržel od voličů preferenčních hlasů.

Pak se ale ukázalo, že všechno bylo jinak. Babiš, či spíše jeho marketingový zástupce, na sociální síti Facebook napsal následující: "Ani si nedokážete představit, jaké to pro mě byly nervy. Trpěl jsem při sčítání hlasů doma u televize a teprve teď jsem viděl, že spousta mých kolegů si to povolební odpoledne prožila na volebním štábu."

Prohlášení, které se objevilo na sociální síti, tak popírá předchozí tvrzení o tom, že si šéf vítězného hnutí udělal "pěkné odpoledne", během kterého sčítání hlasů příliš neregistroval.

V případě Andreje Babiše to ale není první protichůdné vyjádření. V roce 2016 Babiš uvedl, že pokud mu parlamentní volby v roce 2017 nepřinesou místo ve vládě, tak z politiky odejde. Místo opozičního politika by podle svých slov nepřijal. "Určitě bych odešel," prohlásil v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Uplynul rok a Babiš si rázem celou věc rozmyslel. Po idnes.cz totiž přiznal, že možná nakonec v opozici skončí. A popřel, že by měl z politiky odejít. "My jsme jasně řekli, že nechceme být ve vládě s komunisty. Piráti řekli, že budou v opozici, jejich celý program je zákon 106 o svobodném přístupu k informacím a interpelace, to je všechno, tak nevím, proč by je lidi volili, když říkají, že chtějí být v opozici. Pan Okamura, ten má program zastavení migrace, to my máme taky, a ostatní říkají, že s námi nepůjdou. Takže to vypadá na opozici," uvedl Babiš.

Na otázku, jestli by jako opoziční politik ve Sněmovně zůstal, odvětil: "Jo, asi jo, proč ne." Poté dodal, že by z politiky neodešel. "Možná bych se to naučil dobře, být opoziční poslanec i jednací řád," uvedl.

V pátek při hlasování ale opět otočil a rozhodnul se, že do opozice nechce. Po odchodu z volební místnosti totiž řekl, že chce ve volbách zvítězit tak, aby nebylo možné sestavit vládu bez ANO. "Jde o to, jestli vyhrajeme a dostaneme tolik procent, aby nás neobešli jako v krajských volbách," uvedl.

Témata: Andrej Babiš volby 2017 Hnutí ANO