Kde vzali peníze na zámek? Stropnický promluvil!

Matěj Stropnický /SZ/

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. srpna 2018 11:20

Bývalý šéf Zelených Matěj Stropnický, který spolu se svým přítelem koupil zámek ze 17. století v Osečanech na Příbramsku. Přiznává, že očekával, že vyvolá poprask. Přesto poukazuje na to, že jde spíše o vybydlený dům než o zámek v prvém slova smyslu.

Stropnický nejprve oznámil, že se s přítelem stěhuje na venkov a že detaily upřesní později. Média však následně vypátrala, že koupil zmíněný zámek. „Včerejší "později" přišlo jako obvykle dřív a už nám sem jezdí novináři. Čili: koupili jsme s Danem zámek v Osečanech na Sedlčansku. Teda: zámek to teprve bude, pokud se nám ho podaří zachránit, teď je to vybydlenej, opuštěnej a prázdnej starej dům s houštinou místo parku,“ uvedl Stropnický na sociálních sítích.

Prozradil také, kolik je to stálo. „Usmlouvali jsme ho na dvanáct milionů, čili na cenu čtyřpokojového pražského bytu. A kde jsme na to vzali? Ukecal jsem mámu, že prodá pražský byt koupený z dědových peněz za Draculu a MonteCrista, který pronajímala, a my jí ho budeme do konce života splácet z pronájmu mého bytu v Praze. Taková zpětná hypotéka, jak jsme ji měli vloni ve volebním programu. Cílem je záchrana kulturní památky a její oživení. Co mi političtí závistivci neumožnili dělat v Praze na veřejném, zkusíme teď tady na vlastním,“ dodal před několika dny

Teď Stropnický v rozhovoru pro DVTV přiznal, že jej povyk, který se strhl po koupi zámku, očekával a že ho příliš nepřekvapil. „Nenávist jsem za své kroky schytával vždy - a tohle nemohlo být jiné,“ posteskl si. Přesto si za tímto krokem stojí.

A i když uznává, že lidí mohou mít pocit, že si další politik koupil něco za peníze, které si nakradl, v jeho případě je to prý jiné. Chce, aby bylo všechno co nejvíce transparentní. Zmínil i to, že byl pro to, aby majetková přiznání podávali všichni politici.

Stropnický v minulosti prosazoval nájemní bydlení, a ne to, co označoval za „novodobé otroctví hypoték“- tedy situaci, kdy se mladí hned zkraje zadluží. Přesto si nakonec půjčil, i když od rodiny, aby si pořídil zámek. „My jsme si vědomě pořídili kulturní památku, kterou jsme se rozhodli obnovovat. Je to starý, vybydlený dům, dnes už to zámek není,“ vysvětloval Stropnický.

Politik poukázal na to, že roky bydlel v nájmu, i když mu rodiče nabízeli, že mu bydlení zajistí. Až poté, co jej z bytu několikrát vyhodili, prý přijal byt, který mu za čtyři miliony koupila matka. Odmítá však slova o tom, že by mladým něco kázal a pak se sám choval jinak. „Já bojoval za to, aby lidé, kteří nemají rodinné zázemí, jako mám já, měli alespoň podobné šance v tom, že budou mít nájemní bydlení dostupné od obce,“ zdůraznil.

Přiznává ale, že tímto krokem přišel o část svobody, ale nestal se prý „otrokem“. „Je to něco, co vám sebere kus svobody. Musíte to velmi dlouho splácet. Ovlivňuje to vaše budoucí rozhodnutí. Já toto rozhodnutí udělal a budu muset domácí úvěr splácet do konce života,“ dodal.

Témata: Matěj Stropnický