Vyhraje Zeman! Kubera vzdal kandidaturu na prezidenta

Jaroslav Kubera na 24. kongresu ODS

Autor: stars24.cz, ČTK

25. října 2017 14:33

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) dnes potvrdil ČTK, že v nadcházejících volbách nebude kandidovat na prezidenta republiky. Zdůvodnil to mimo jiné absencí podpory své rodiny, nechutí vést negativní kampaň a také tím, že podle jeho názoru funkci hlavy státu obhájí Miloš Zeman díky hlasům voličů ANO, které bezkonkurenčně vyhrálo sněmovní volby. Šéf ANO Andrej Babiš už v úterý oznámil, že jeho hnutí vlastního kandidáta do prezidentských voleb nepostaví.

"Miloš Zeman to má rozehrané tak - protože má stejný elektorát voličů jako Andrej Babiš řádově plus mínus - že zvítězí," uvedl Kubera. Zda Zeman v případě zvolení bude hlavou státu po celé další pětileté období s ohledem na zdravotní stav, nechtěl komentovat. "Myslím, že nebude," připustil. Doporučil všem kandidátům, aby se připravili na krizi

Kromě projevů přízně k Babišovi se Zeman v uplynulých dnech zastal také hnutí SPD Tomia Okamury jako případného vládního partnera ANO. Mimo jiné odmítl označování protiislámského SPD za extremistické uskupení. Přínosem pro vládu by podle Zemana byli také Piráti, kteří ve volbách skončili třetí před SPD.

"Nedivím se tomu a respektuji to," poznamenal Kubera k chybějící podpoře své rodiny. Uvedl, že 13. září příštího roku chce oslavit se svou manželkou zlatou svatbu a že chce i v praxi propagovat podporu rodiny.

Nekandidovat se Kubera rozhodl také kvůli tomu, že nechce vést negativní kampaň. "Negativní kampaň je pro mne nepřijatelná, a ona bude muset být," řekl. Vadil mu také přístup Úřadu pro dohled nad hospodařením stran a hnutí a jeho pravidla pro prezidentskou kampaň. "Buzeruje mne od počátku, že se mám okamžitě zaregistrovat a zřídit si transparentní, účet, ačkoli jsem ještě nebyl rozhodnut. Už mne snad nebudou otravovat," uvedl.

Témata: Jaroslav Kubera prezidentské volby 2018 Miloš Zeman