Babiš může být premiérem třikrát? Poslanci se tahají o Sněmovnu

Andrej Babiš /ANO/

Autor: Jan Novák, stars24.cz

25. října 2017 14:10

Předseda ODS Petr Fiala projevil zájem o to, aby měla jeho strana k dispozici křeslo předsedy Poslanecké sněmovny. To mu vítězné hnutí ANO poskytnout nechce. Začínají proto tahanice o to, kdo se stane předsedou a místopředsedou. Není se čemu divit, pokud se výherci voleb nepovede sestavit vládu, přichází na scénu právě předseda Sněmovny. Co se ale týče koalice, tam zatím vůbec jasno není.

Kolik by měla mít Sněmovna místopředsedů? I to je otázka, která v posledních dnech trápí úspěšné strany. Mnohem důležitější ale je, kdo Sněmovnu jako takovou povede. Například ODS bude v povolebních vyjednáváních usilovat o funkci předsedy Sněmovny pro předsedu občanských demokratů Petra Fialu. 

Hnutí ANO ale nechce ODS přenechat post předsedy Sněmovny. Navrhuje do čela dolní komory jejího stávajícího místopředsedu Radka Vondráčka (ANO). Na tom se ostatně shodla i Svoboda a přímá demokracie. 

Ostatní strany ale svou podporu nevyjádřily, naopak. Například TOP 09 nepodpoří kandidáta ANO do vedení dolní komory. Pouze předsednictvo hnutí Svoboda a přímá demokracie požaduje, aby funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny zaujal Tomio Okamura.

Místo předsedy Sněmovny strany blokují z několika důvodů, jedním z těch zásadních je ale otázka budoucího sestavení vlády. Právě v ní hraje předseda Poslanecké sněmovny zásadní roli.

Pokud se totiž nepodaří sestavit novou vládu během prvních dvou pokusů, v tom posledním, třetím, navrhuje premiéra právě předseda. A pokud by byl z hnutí ANO, je jisté, že by se i na třetí pokus stal premiérem Andrej Babiš.

Otázkou zůstává, jestli by byl Babiš schopen sestavit aspoň poté. Sice uplynulo od voleb teprve pár dní, karty už jsou rozdány poměrně jasně. TOP 09, ODS i STAN účast na koaliční vládě s ANO vyloučily. ČSSD a KDU-ČSL se vidí také v opozici a Piráti nechtějí vládnout s (dříve) trestně stíhaným premiérem.

Účast na vládě s KSČM a SPD pro změnu vyloučil sám Babiš a i kdyby mu nic jiného nezbylo a musel se spokojit s touto variantou, nemá jistotu, že na to obě strany kývnou. Komunisté se totiž na vládu s ANO necítí a i Okamura prohlašuje, že za každou cenu do vlády nepůjde.

V úvahu tak připadá menšinová vláda, o které se zatím nehovoří, ale už nyní řada stran upozorňuje, že ani tu nepodpoří. Na snadě tak mohou být předčasné volby, které by ale s největší pravděpodobností celý ten kolotoč rozjely znovu.

Témata: Poslanecká sněmovna Hnutí ANO ODS Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš