ODS do vlády s ANO nepůjde! Hnutí ztratilo další stranu

Petr Fiala na 26. kongresu ODS

Autor: stars24.cz, ČTK

24. října 2017 18:51

Výkonná rada ODS dnes podpořila povolební strategii nejužšího vedení strany, tedy odmítla vést jednání o koalici s hnutím ANO o vstupu do vlády, ale i podporu jeho menšinové vlády. Oznámila to místopředsedkyně strany Alexandra Udženija.

Podle šéfa strany Petra Fialy dostali hnutí ANO a jeho předseda Andrej Babiš mandát od voličů, nyní má šanci pracovat na tom, aby splnil svoje sliby.

Babiš podle Fialy sliboval, že pokud od voličů dostane příležitost, tak "všechno zařídí". "Nyní má tu příležitost, ať převezme od prezidenta mandát a jedná," řekl Fiala. Prezident Miloš Zeman v úterý pověří Babiše co by vítěze voleb jednání o sestavení nové vlády. Dnes hnutí ANO oznámilo, že by chtělo ODS za partnera do vládní koalice.

Představitelé ODS tuto variantu opakovaně vyloučili, Fiala toto stanovisko dnes znovu zopakoval. "Občanská demokratická strana jasně řekla před volbami, že nepůjde do jednání s hnutím ANO o sestavení vlády, toto naše stanovisko platí, a tak postupujeme i po volbách," prohlásil Fiala po jednání výkonné rady. Rozhodnutí podle něj podpořili jednomyslně všichni senátoři a poslanci za ODS.

ODS je po volbách druhou nejsilnější stranou, s 25 poslanci je pak jedinou, která by mohla s ANO složit koalici s nadpoloviční většinou v dolní komoře. Dnes večer se sejdou vyjednávací týmy obout stran. Podle Fialy se však jednání budou týkat výhradně povolebního uspořádání Sněmovny.

Z dnešních slov místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka nicméně vyplynulo, že hnutí nabídku na večerním jednání občanským demokratům navzdory tomu dá. "Přes média to nechceme řešit... Je možné, že se nedohodneme a budeme pokračovat v debatách dál," uvedl Faltýnek. ANO pravděpodobně osloví i Piráty, podle Faltýnka by mohli přijmout vládní odpovědnost. "Je to na nich," podotkl.

Témata: ODS Hnutí ANO