Přijme Česko uprchlíky? Lidé jsou zděšeni!

Uprchlíci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. července 2018 19:59

Debata o návrhu brněnského hnutí Žít Brno o možném přijetí několika desítek migrantů z Itálie, pokud se na tom dohodne česká a italská vláda, nekončí. Do věci se vložil i bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD), který tento nápad ocenil.

Politik Martin Freund z hnutí Žít Brno na facebooku zveřejnil mail od někdejšího ministra Františka Bublana (ČSSD). V něm současný senátor Bublan vyjadřuje podporu výzvě na pomoc migrantům.

„Dovolte, abych vám vyjádřil podporu a poděkování za politickou odvahu, kterou jste projevili výzvou přijmout malou část uprchlíků z Itálie. Jsem si vědom toho, že jde o symbolický počin, kterým jenom částečně solidarizujeme s jinou zemí EU a také s lidmi, kteří hledají (Ať již oprávněně nebo marně) útočiště v Evropě, ale je to důležitý akt sdílené odpověděnosti ve společenství EU. Proti uměle vyvolané hysterii a strachu z migrace není možné možné bojovat mlčením a pozicí, že nás se to netýká, ale pozitivními kroky,“ napsal v mailu Bublan.

Senátorovo ocenění návrhu žít Brno následně na svém facebooku zveřejnil také Senát. „Oceňuji vyjádření hnutí Žít Brno za humanitní a proevropský postoj k italské žádosti o pomoc a vyjadřuji podporu jejich politické odvaze,“ říká k aktuálnímu dění František Bublan, předseda senátního zahraničního výboru.

Jeho slova ale některé jeho kolegy nepotěšila. „Tím jsi Františku moc nepomohl ČSSD v Brně,“ vzkázal Bublanovi jeho stranický kolega a exsenátor Zdeněk Škromach. „Senátoři tu nejsou proto, aby sloužili jakékoli straně...“ vzkázal mu obratem další senátor – Václav Láska.

Další diskutující ale pro Bublana už takové pochopení neměli. „To snad ne!“ podivoval se jeden z uživatelů.

„Připojuji se k poděkování. Zvací dopisy jsou občas prostě potřeba. jinak by si ti Češi snad mohli myslet, že jejich zahraniční politika je pořád ještě v kompetenci demokraticky zvolené vlády. Naštěstí stojí na stráži Bilak, Indra, Hollan, Freund a spol. Ti něco takového nedovolí, i kdyby sem ty lidi bez dokladů měli pašovat v kufru,“ ironicky komentoval jeho slova jeden z naštvaných Čechů.

Témata: Matěj Hollan Česká republika uprchlíci