Kalousek: Není možná demokratická většina

Miroslav Kalousek v pořadu Partie na Primě

Autor: stars24.cz, ČTK

21. října 2017 18:31

Veřejnost podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska v dnešních volbách rozhodla, že strany vedené dvěma agenty StB a jedním extremistou mají téměř ústavní většinu. Odkázal tak na vítězství ANO Andreje Babiše, výsledek KSČM vedené Vojtěchem Filipem a hnutí SPD Tomia Okamury.

Není podle něj možné složit demokratickou prozápadně orientovanou většinu. "TOP 09 bude v opozici," uvedl na tiskové konferenci.

Zda z výsledků strany vyvodí osobní odpovědnost, oznámí spolustraníkům na úterním zasedání vedení TOP 09. Sněm má TOP 09 naplánován na poslední listopadový víkend.

Potom, co Kalousek poděkoval za podporu, hovořil i o možnosti předčasných voleb. Připomenul, že se snažil sestavit předvolební koalici proti vítěznému ANO. "Uděláme maximum, aby demokratické síly do příštích voleb, které mohou být předčasné, půjdou mnohem integrovanější," konstatoval s tím, že rozdrobenost politické scény byla přáním Andreje Babiše.

Ve volebním štábu se během odpoledne střídaly vlny optimismu a smutku, jak výsledky oscilovaly kolem hranice pěti procent nutné pro vstup do Sněmovny. Nadšení tam zavládlo, když průběžné volební výsledky strany překročily pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. Oproti končícímu volebnímu období si ale TOP 09 pohoršila.

Témata: volby 2017 Volby Miroslav Kalousek top 09