Komunisté podpoří menšinovou vládu ČSSD a hnutí ANO

Vojtěch Filip

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

1. července 2018 5:57

Podpořit při hlasování o důvěře menšinovou vládu hnutí ANO a sociální demokracie (ČSSD) se dnes po čtyřech hodinách jednání rozhodlo širší vedení KSČM.

ČTK ještě před samotným brífinkem uvedla, že komunisté vládu podpoří a budou hlasovat pro vyslovení důvěry kabinetu hnutí ANO a ČSSD. To se posléze na tiskovém brífinku potvrdilo. "Poslanecký klub KSČM aktivně podpoří při hlasování o důvěře vznik vlády hnutí ANO a ČSSD," oznámil předseda komunistů Vojtěch Filip. 

Hlasování bylo výrazně většinové ve prospěch souhlasu. Pro podporu vlády hlasovalo 54 členů ústředního výboru, proti bylo 23 z nich a jeden se zdržel. 

Komunisté si pochvalují programové priority, které jsou v programovém hlášení a za jejichž prosazení jsou ochotni vznik menšinové vlády tolerovat.  

"Jsme si vědomi i hlubokých rozdílů v názorech na zahraniční politiku, obranu a bezpečnost naší země, řešení daňové politiky i rozdílných názorů na rozsah zákona o celostátním referendu," sdělil mluvčí KSČM Robert Kvacskai s tím, že si strana plně zachová samostatné suverénní rozhodování při naplňování svého programu a nezavazuje se k poslušnému plnění požadavků menšinové vlády. 

Ještě nedávno se zdálo, že podpora je domluvená a souhlas ústředního výboru komunistů je v podstatě pouhá formalita. Poté se situace zkomplikovala. 

Předseda komunistů Vojtěch Filip dal totiž tento týden jasně najevo, že se mu některé kroky Andreje Babiše nezamlouvají. Vadí mu mimo jiné to, že premiér náhle dosadil do dozorčí rady ČEZu "své" lidi nebo to, že se o nominaci Taťány Malé na ministryni spravedlnosti dozvěděl až zpětně. 

I když ve vládě nakonec není Miroslav Poche, který kromě komunistů vadí i prezidentu Miloši Zemanovi, zůstali tam Dan Ťok a Adam Vojtěch, které KSČM dlouhodobě kritizuje.

Témata: KSČM Vláda ČR Andrej Babiš Hnutí ANO ČSSD