Abolice? Poslední Zemanův pokus, který nevyšel

Miloš Zeman

Autor: ČTK, stars24.cz

12. března 2023 9:36

Končící prezident Miloš Zeman na pondělní rozlučkové schůzce v Lánech požádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis abolice, která se týkala dotační kauzy vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře a dalšího případu spojeného s Hradem.

Premiér odmítl připojit svůj podpis, stejně jako loni. Tehdy ho Zeman podle Deníku N požádal o spolupodpis abolice, která by znemožnila zahájit případná stíhání v kauzách skartace vrbětické zprávy a úniků informací Bezpečnostní informační služby (BIS) na Hrad. Zeman poté uvedl, že Fialu o nic takového nežádal. Ve středu v nejvyšší ústavní funkci po deseti letech skončil, Hrad s ním opustil i Mynář.

Abolice může buď zastavit trestní stíhání, což by byl případ dotační kauzy, v níž je obviněn Mynář, nebo nařídit, aby se trestní stíhání v určitém případě ani nezahajovalo. "Zatímco posledně Hrad žádost o spolupodpis abolice poslal klasickou úřední cestou na úřad vlády, nyní složku premiérovi předal prezident do ruky. Není proto jasné, zda byl tento dokument na Hradě řádně zaevidovaný," napsal dnes Deník N. Premiér končícímu prezidentovi znovu nevyhověl.

Fiala tyto informace nekomentoval. "Pan premiér nikdy nekomentuje obsah uzavřených jednání, a nebude tak činit ani v tomto případě. Obecně lze říci, že pokud by došlo k udělení spolupodpisu premiéra u dokumentu, který toto vyžaduje, veřejnost bychom o tom informovali," řekl Deníku N mluvčí vlády Václav Smolka. Mynář na opakované žádosti o vyjádření nereagoval.

Fiala žádost odcházejícího prezidenta ve středu projednal v utajeném režimu na vládě s přítomnými ministry, kteří ho v rozhodnutí abolici nepodepsat podpořili.

Témata: Miloš Zeman Vratislav Mynář