Petr Pavel promluvil o vyhrocené předvolební atmosféře. Kdo za ni může?

Petr Pavel

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

25. ledna 2023 17:57

Po otázkách války a míru se hlavním tématem předvolební kampaně stávají výhrůžky politikům. Petr Pavel měl možnost reagovat na úterní tiskovou konferenci Andreje Babiše ve večerním rozhovoru pro televizi Nova. V něm prohlásil, že jej aktuální vyhrocená situace mrzí, za jejího původce ale považuje Babiše.

Babiš v úterý odpoledne podruhé během pár dnů předstoupil před novináře, aby je informoval o výhrůžkách, které mu chodí. Později na twitteru dodal, že se na parkovišti u Sokolovny v Průhonicích měla najít vystřelená nábojnice. Pavel už předtím protikandidáta vyzval, aby uklidnil situaci, mimo jiné tak, že stáhne všechny reklamní materiály, kde používá strach ze zatažení do války.

Vítěz prvního kola prezidentské volby večer v rozhovoru na Nově zopakoval, že vede slušnou kampaň, což dopředu deklaroval. "Neměl jsem jediný billboard, který by měl někoho strašit. Ani na shromážděních jsem nikoho neznevažoval a neurážel. Když vidím, jak se situace vyhrotila, tak mě to mrzí," poznamenal.

Pavel také včera zveřejnil spot adresovaný voličům jeho soupeře. "Není mi jedno, že spousta z vás mě za prezidenta nechce. Ale nabízím svět, kde se naslouchá i těm, kteří nesouhlasí, kde se cení důstojnost a říká pravda, i když se to nehodí," říká ve videu.

Voličům Andreje Babiše: Jsme jedno společenství. Celý život jsem sloužil všem v naší zemi. Pokud uspěji, chci v tom jako prezident pokračovat a sloužit stejně i vám. pic.twitter.com/HsFutfwtLH

— Petr Pavel (@general_pavel) January 24, 2023

"Kdo seje vítr, sklízí bouři," prohlásil generál ve výslužbě na Nově a podotkl, že štvavá kampaň se aktuálně obrací proti Babišovi. "Myslím, že pokud někdo může za vyhrocenou atmosféru, tak to nejsem já, ale Andrej Babiš tím, jak se dlouhodobě chová," nechal se slyšet.

Pavel zároveň odsoudil jakékoliv násilí a výhrůžky a dodal, že ve svobodné zemi mohou lidé chodit, kam chtějí, tedy i na mítinky kandidáta, kterého nevolí.

Témata: Petr Pavel Andrej Babiš prezidentské volby 2023 TV Nova