Babiš na ruské ambasádě? Fotky jako důkaz, ačkoliv to v diskuzi popřel

Andrej Babiš

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

25. ledna 2023 13:39

První ze dvou dnešních diskuzních střetů mají za sebou prezidentští kandidáti. Opět se to neobešlo bez kontroverzí. Způsobil je expremiér Andrej Babiš svým výrokem, že nikdy nebyl na ruské ambasádě. Několik let staré fotografie jednoho z tuzemských médií dokazují, že ji navštívil. Potkali se tam totiž na jedné akci i s Petrem Pavlem.

Babiš a Pavel ve středu dopoledne diskutovali na webu Novinky.cz. Expremiér, který v kampani zdůrazňuje, že chce mír, uvedl, že by nejednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. "Nikdy jsem nejednal s ruským velvyslancem, nikdy jsem nebyl na ruské ambasádě," nechal se slyšet.

Opak je ale pravdou. Jak upozornil deník Blesk, právě jeho fotografové pořídili v roce 2013 snímky Babiše při příchodu na ambasádu. "Vy jste byl na ruské ambasádě. Je z toho fotografie," kontroval ostatně v debatě jeho soupeř. Pavel totiž stejnou akci navštívil před deseti lety také, šlo o oslavy osvobození země. Zastupoval tehdy armádu jako úřadující náčelník generálního štábu.

Já bych to už nazval lhářským reflexem. pic.twitter.com/hhnHXzGIQe

— Petr Pavel (@general_pavel) January 25, 2023

Pavlova kampaň už navíc vytvořila spot, v němž s pomocí fotografie usvědčuje bývalého premiéra z toho, že velvyslanectví Ruské federace navštívil. Vtipně do něj použila i scénku z televizního seriálu Hospoda.

Oba finalisté prezidentské volby se dnes potkají ještě v jedné debatě, kterou od 20:15 odvysílají stanice Prima a CNN Prima News.

Témata: Andrej Babiš Petr Pavel prezidentské volby 2023