Andrej Babiš prezidentem? Macura z ANO si to nepřeje. Slova o politice a peklu

Andrej Babiš

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

23. ledna 2023 14:34

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) i před druhým kolem více než jasně naznačil, že nebude za prezidenta volit stranického šéfa Andreje Babiše. Dokonce připustil, že by hnutí, které představuje nejsilnější opozici vládě v Poslanecké sněmovně, mohl opustit.

Macura už před prvním kolem, které těsně vyhrál Petr Pavel, uvedl, že nebude volit bývalého premiéra. Babiš podle něj nenaplňuje představy a ideály, které si spojuje s funkcí prezidenta republiky.

V reakci na Babišův výkon v nedělním duelu České televize dnes zopakoval své výhrady na twitteru. "Politika, nemá-li nás zavést do pekla, nesmí být vedena bez skrupulí, stylem 'účel světí prostředky'. A to ani v předvolební kampani. Andrej Babiš nemůže být náš prezident," napsal.

Po doplňujícím dotazu připustil i odchod z hnutí. "Pokud se ukáže, že včerejší vystoupení AB reprezentuje oficiální nebo většinový názor v hnutí, pak ano, červená linie byla v mém případě překročena," dodal.

Macura není jediným výrazným zástupcem ANO z Moravskoslezského kraje, který se zmínil, že v prezidentské volbě nevolí Babiše. Stejně se už před prvním kolem vyjádřil hejtman Ivo Vondrák.

Témata: Andrej Babiš prezidentské volby 2023 Tomáš Macura (primátor Ostravy) Ivo (hejtman) Vondrák