Lež nezvítězí, reaguje Pavel na falešné video. S Babišem se potkali na Hradě, co večer v TV?

Petr Pavel

Autor: stars24.cz, ČTK

22. ledna 2023 10:42 | Aktualizováno: 22. ledna 2023 12:35

Na internetu koluje falešné video, ve kterém kdosi sestříhal vyjádření prezidentského kandidáta Petra Pavla tak, že vybízí k válce s Ruskem. Upozornil na to na twitteru sám kandidát a doplnil i původní vyjádření, které autoři falešného videa použili.

"Na internetu koluje falešné video. Podívejte se na originál, jak jsem odpověděl jedné paní v Ostravě na její otázky. Na závěr uvidíte, jak mou odpověď sestříhali. Lež a manipulace ale v těchto volbách nezvítězí," napsal Pavel na twitteru.

Na internetu koluje falešné video. Podívejte se na originál, jak jsem odpověděl jedné paní v Ostravě na její otázky. Na závěr uvidíte, jak mou odpověď sestříhali. Lež a manipulace ale v těchto volbách nezvítězí. Sdílejte prosím pravdu. pic.twitter.com/SsRh2Oiudg

— Petr Pavel (@general_pavel) January 22, 2023

V původní odpovědi Pavel hovoří o tom, že Západ může pomoci Ukrajině vyhrát válku s Ruskem tím, že jí dodá kvalitnější zbraně a bude pokračovat v protiruských sankcích. "Protože přímo do toho vstoupit opravdu nemůžeme," řekl. Ve falešném videu však jeho vyjádření někdo sestříhal tak, že má úplně opačné vyznění.

Policie se už zabývá falešnou SMS zprávou, jejíž autor jménem Pavla vyzýval příjemce, aby se dostavil na pobočku armády, kde dostane výzbroj pro mobilizaci na Ukrajině. Screenshot těchto zpráv se objevil na sociálních sítích, Lidové noviny v sobotu nicméně uvedly, že policii se zatím nepodařilo prokázat, že by taková zpráva na telefon skutečně někomu přišla.

Pavel a Babiš byli na bohoslužbě, ve večerní debatě přislíbil účast jen jeden z kandidátů

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se dnes oba kandidáti na prezidenta zúčastnili bohoslužby za vlast. Vedle armádního generála ve výslužbě Petra Pavla a předsedy hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše s manželkami se jí zúčastnil i končící prezident Miloš Zeman s chotí.

Pro oba kandidáty platí i pozvání do večerní televizní debaty, kterou od 20:10 odvysílá Česká televize. Účast přislíbil pouze Pavel, expremiér Babiš deklaroval, že do veřejnoprávní televize nepřijde. 

Mezi účastníky byl také neúspěšný kandidát na prezidenta a senátor Pavel Fischer. Bohoslužba za vlast, kterou sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner, se konala necelý týden před druhým kolem prezidentských voleb.

Po bohoslužbě si oba aspiranti na pozici hlavy státu a znovu také Zeman prohlédli v katedrále vystavené korunovační klenoty. K nim také zástupci církve přenesli lebku svatého Václava. Bohoslužbu zakončila modlitba za vlast, zpěv státní hymny a svatováclavského chorálu u korunovačních klenotů, kde Graubner znovu žádal o přímluvu vztahující se k nadcházející volbě hlavy státu, za pomoc lidem sužovaným válkou na Ukrajině i všem trpícím. S oběma kandidáty na prezidenta pak krátce promluvili Graubner a emeritní pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Graubner předtím v promluvě k účastníkům bohoslužby připomněl, že země je uprostřed voleb hlavy státu a že zuří válka na Ukrajině. "Do této situace přichází i k nám Ježíš se svou výzvou - začněte myslet jinak," řekl. Boží království je podle Ježíše v lidech, dodal. "Když v sobě necháte vládnout pravdu, spravedlnost a lásku, když budete vytvářet pokoj, a ne napětí, když budete vyzařovat lásku, a ne zlobu," uvedl.

Lidé by neměli podle Graubnera spoléhat na chytrost či "sílu a peníze mocných". A i když se někomu může zdát, že ve světě roste strach a beznaděj, boží království je blízko. "I přes ztrátu blahobytu, a dokonce konkrétní zkušenosti s chudobou, otevřete oči a také srdce. Nebojte se," řekl Graubner. S odkazem na svatého Pavla doplnil, že by lidé měli být zajedno a neměli by mít mezi sebou roztržky.

Návštěvníci bohoslužby viděli i výstavu klenotů. Ta měla původně skončit v sobotu, Hrad ale před několika dny oznámil, že ji prodlouží. Pokračovat bude pro veřejnost od dnešních 14:30, dnes se na poklady českých panovníků mohou lidé přijít podívat až do 21:00, v pondělí a úterý pak vždy od 08:00 do 18:00.

Témata: Petr Pavel Andrej Babiš Katedrála sv. Víta prezidentské volby 2023 Česká televize Miloš Zeman