Zeman dal milost ženě expremiéra Nečase. Prasárna, zuří expolicista Šlachta

Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

20. ledna 2023 16:50

Končící prezident Miloš Zeman dnes udělil další milost. Zbytek zkušební doby prominul manželce někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) Janě. Ostře se pak nejen na jeho adresu vyjádřil expolicista Robert Šlachta.

O milosti informoval mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident prominul Nečasové (dříve Nagyové) zbytek zkušební doby podmíněného trestu odnětí svobody, který jí byl uložen za dva přečiny zneužití pravomoci úřední osoby.

"Pan prezident přihlédl k tomu, že od spáchání skutků uplynulo již téměř deset let, a k tomu, že omilostněná od té doby žije řádným životem," dodal Ovčáček s tím, že milost se nevztahuje na uložený trest zákazu činnosti. 

Podle informací České televize se rozhodnutí hlavy státu týká případu zneužití Vojenského zpravodajství. Soud Nečasovou v březnu 2019 potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. 

Nemile překvapen je politik a bývalý policista Robert Šlachta, který se kauzou ve službě zabýval. "Absolutní prasárna! Janě Nečasové reálně hrozilo, že by zaslouženě skončila ve vězení," napsal na twitteru. Podle něj jde o "další totální pošlapání spravedlnosti".

Obrátil se také s dotazem na premiéra Petra Fialu a ministra spravedlnosti Pavla Blažka (oba ODS). Milost podle Šlachty musel někdo domluvit. "Nebo se všechno stihlo domluvit na večeři premiérů s prezidentem k výročí vzniku České republiky?" připomněl nedávnou sešlost, kde byli Fiala, Zeman i Nečas. 

Prezidentské kandidáty Andrej Babiše a Petra Pavla pak vyzval, aby mu sdělili svůj názor na dnešní milost prezidenta. 

Témata: Jana Nečasová (dříve Nagyová) Miloš Zeman milost prezidenta Petr Nečas Robert Šlachta Petr Fiala (ODS) Pavel Blažek