Boj o Hrad mimo Prahu. Pavel přilákal tisíce lidí v Ostravě, za Babišem přišel i lékař Barták

Petr Pavel

Autor: ČTK

19. ledna 2023 20:58

Na setkání s prezidentským kandidátem Petrem Pavlem dorazily dnes na centrální Masarykovo náměstí v Ostravě tisíce lidí. Podporu mu kromě neúspěšných prezidentských kandidátů Pavla Fischera a Danuše Nerudové přišli vyjádřit například i někteří ostravští umělci nebo rektor Ostravské univerzity Jan Lata. Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Pavel se vymezil vůči tvrzením, že chce zemi zavést do války, volby podle něj rozhodnou o tom, jakou bude Česko v budoucnu zemí.

V krajském městě a Moravskoslezském kraji ho v prvním kole prezidentské volby předseda hnutí ANO Andrej Babiš porazil. Babiš dnes přijel diskutovat s voliči do středočeského Benešova, do tamního hotelu Pošta. Ve středních Čechách byl naopak vítězem prvního kola voleb Pavel.

Lidé na ostravském náměstí přinesli transparenty i české vlajky. Opakovaně skandovali "Pavel na Hrad" nebo provolávali "Babiše do koše". Místy byl ale slyšet i křik některých Pavlových odpůrců.

"Všichni, kteří se vám snaží tvrdit, že jsou dělící čáry mezi Prahou a zbytkem republiky, že jsou dělící čáry mezi těmi, kdo mají vzdělání a kdo mají nižší vzdělání, mezi těmi, kteří mají velké příjmy nebo nižší příjmy, tak je to nesmysl. Myslím si, že všichni máme stejné problémy, všichni žijeme ve stejné zemi a všichni chceme žít slušný život. Tyhle volby nebudou o tom, kdo usedne na Pražský hrad po Miloši Zemanovi, tyhle volby budou o tom, jaká budeme země, jestli budeme země slušná, jestli budeme země respektovaná v zahraničí, jestli přestane u nás fungovat blbá nálada a naopak, jestli začneme žít normálně a budeme mít radost z toho, že se nám daří," řekl Pavel svým příznivcům. Česko označil za bezpečnou a relativně bohatou zemi. "Byl bych moc rád, abyste se nenechali strašit tím, když vám někdo tvrdí, že někdo chce tuto zemi zatáhnout do války nebo, že tuhle zemi chce někdo zaprodat komukoliv, není to tak," řekl Pavel.

Babiš záhy po vyhlášení výsledků prvního kola voleb po Česku nechal vylepit plakáty s textem "Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják. Prezident Babiš", za které je kritizován. Kritici mu vyčítají, že voliče straší a že urazil vojáky. Babiš přiznal, že se text nepovedl. Již dříve slíbil, že text změní. Na billboardech se již objevily nové plakáty, které uvádí, že "Generál nevěří v mír" s dovětkem "Volte mír. Volte Babiše". Pavel používá například billboard se svou fotografií a textem "Vést zkušeně a klidně v těžkých časech".

Také Nerudová, která v prvním kole prezidentské volby obsadila třeí místo, vyzvala přítomné, aby se nenechali zastrašovat. "Nebojte se, jsme silnou zemí, máme silné instituce ... nikdo z nás se nemá čeho bát, jen prostě potřebujeme být hlasitější, než někdo, kdo tu vytváří všeobecný strach," uvedla Nerudová.

Novinářům řekla, že obdobná situace jako nyní při podpoře Pavla dosud v Česku nikdy nebyla. "Podpora se většinou omezila na slovní podporu a myslím si, že je velmi důležité, že jsem nabídla všech 200.000 dobrovolníků, aby pomáhali. To spojení je hmatatelné. Myslím si, že to je úplně bezprecedentní, že je to nová kapitola politické kultury, kterou jsme otevřeli v České republice. Pevně věřím, že to bude takové memento pro další volby, že tím pozitivním jde tu negaci přetlačit," uvedla. Fischer ve svém projevu označil Andreje Babiše za neodpovědného politika, kterého nelze pustit na Hrad. Naopak je přesvědčen, že Pavel Česku neudělá v zahraničí ostudu a na Hrad vrátí důstojnost.

Podpořit Pavla přišel i Tomáš Krupa, který podle svých slov působil v minulosti ve stejné vojenské misi jako Pavel. "Myslím, že by dobře vedl naši zemi. Byl jsem s ním na stejné misi UNPROFOR v bývalé Jugoslávii. Jeho věhlas byl po celém českém batalionu. Kdyby měl někdo vyjednávat mír, tak samozřejmě Pavel," řekl Krupa.

Po mítinku na náměstí se Pavel přesunul do restaurace Kurnik Šopa v Ostravě Porubě na setkání s mladými voliči. I o to byl velký zájem, řada lidí se dovnitř nedostala a stojí venku.

Na diskusi s Babišem v Benešově dorazili příznivci i odpůrci s transparenty

Na dnešní diskusi s prezidentským kandidátem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem v Benešově dorazili příznivci i odpůrci. Před hotelem Pošta, kde se akce koná, postávalo před jejím zahájením asi 20 lidí s transparenty s nápisy jako "Benešov není Babišov" nebo "Lháře a estébáka na Hradě nechceme". Odpůrci jsou i v sále, kde na některá Babišova slova reagují výkřiky či pískotem. Ostatní skandují před hotelem. V sále však výrazně převažují Babišovi příznivci, kteří šéfa ANO přivítali bouřlivým potleskem a skandováním "Babiš! Babiš!"

Účastníci postupně obsadili všechna místa k sezení, jichž je kolem 250, další stojí při stěnách sálu. Babiš věnoval velkou část úvodního projevu svému protikandidátovi Petru Pavlovi. Zopakoval, že je podle něj kandidátem vlády, zatímco on je jediným uchazečem o prezidentskou funkci, který usiluje o mír. Ne všichni z přítomných s tím souhlasili, "To není pravda," ozvalo se z publika. Další z účastníků nesl s nevolí, když Babiš prohlásil, že jako premiér bojoval za české zájmy. "Za svoje zájmy!" zakřičel muž v publiku.

Většina přítomných však na Babišova slova reagovala příznivě. Bouřlivý potlesk sklidil šéf ANO, když mluvil o válce na Ukrajině a svém plánu na uspořádání mírového summitu v Praze. Řekl, že je kvůli tomu zesměšňován a jeho spolupracovníci čelí vyhrožování. Podle Babiše to ale neznamená, že by se mělo ustupovat Rusku.

Šéf ANO také uvedl, že Pavel podporuje vládní návrhy na zvyšování daní, je proti slevám na jízdném, podporuje zvýšení televizních a rozhlasových poplatků a chtěl by většinové hlasování v EU. Podle Babiše by měl být prezidentem někdo, kdo má zkušenosti a kontakty. Připomněl při této příležitosti svá setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, kterého označil za svého přítele.

Ještě před začátkem akce Babiš také prohlásil, že si v dnešní debatě na serveru Blesk.cz "namazal Pavla na chleba". "Pan Pavel umí armádu, má hezký knír, a to je tak všechno. Mně to tak neroste, ale zase umím jiné věci," dodal bývalý premiér.

Místopředseda hnutí Karel Havlíček, který se diskuse také účastnil, prohlásil, že prezident by měl být vládě alespoň částečně oponentem, a ne jen servilně kývat. V publiku jsou senioři, lidé středního věku, ale i studenti. Pro každého sedícího účastníka bylo připraveno malé pohoštění. V sále se objevil například i lékař Jaroslav Barták, kterého nedávno Krajský soud v Liberci zprostil obžaloby z plánování tří vražd a vydírání. Chtěl se Babiše na něco zeptat, šéf ANO mu ale neudělil slovo.

Témata: prezidentské volby 2023 Petr Pavel Andrej Babiš