Petr Pavel a Andrej Babiš v první debatě: Řešila se válka i pomoc lidem. Došlo i na útoky

Petr Pavel

Autor: ČTK

18. ledna 2023 14:40

Kandidáti na prezidenta Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) se dnes dopoledne střetli v první předvolební debatě na serveru Deník.cz. Vyjadřovali se k válce na Ukrajině, přístupu ke svobodě nebo mluvili o pomoci českým občanům. Podle Pavla pro jeho soupeře pracuje proruská scéna, podle Babiše je Pavel vládním kandidátem. Do debaty se oba kandidáti přihlásili přes video ze svých kanceláří.

Podle Pavla voliči ve druhém kole prezidentské volby rozhodnou nejen o následníku Miloše Zemana na Pražském hradě, ale také o tom, jaký svět chtějí - zda se v něm budou ctít pravidla a důstojnost, nebo zda v něm bude vládnout chaos a lidi se v něm budou osočovat. Babiš naopak řekl, že pokud by byl zvolen, byl by nadstranickým prezidentem a pomáhal by lidem.

Pavla opakovaně označil za vládního kandidáta, protože říká stejné věci jako vláda. "Pokud já jsem provládním kandidátem, pan Babiš je prohradním kandidátem. Je kandidátem proruského tábora v této zemi," řekl Pavel. "Minimálně proruská scéna pracuje v tuto chvíli v zájmu pana Babiše," doplnil později. Babiš odmítl, že by byl proruským kandidátem, argumentoval například vyhoštěním ruských diplomatů nebo tím, že nikdy nenavštívil ruskou ambasádu.

Babiš zopakoval, že by na Hradě udělal vše pro to, aby skončila válka na Ukrajině. Pavel odmítl, že by strašil válkou. Řekl, že naopak celý svůj život se válkám snažil zabránit. Billboardem, na kterém Babiš slibuje, že nezavleče Česko do války, protože je diplomat a ne voják, podle Pavla jeho protikandidát přestřelil. Babiš naopak Pavlovi vyčetl slova, že věčný mír je iluzí. Pavel však na nich s odkazem na dějiny lidstva i na konflikty v bývalé Jugoslávii nebo na Ukrajině trval. Oba kandidáti se střetli i ohledně NATO. Podle Pavla Babiš nerozumí tomu, jak aliance funguje. Vyčetl mu zároveň, že navrhoval její změnu z obranné na útočnou.

Babiš Pavla s odkazem na dřívější vyjádření také obvinil, že chce omezovat svobodu slova. Pavel to odmítl, svá dřívější slova vysvětlil tak, že žádná neomezená svoboda neexistuje a některé svobody jsou omezeny pravidly a zákony.

Oba se střetli i nad osobou bývalého diplomata Petra Koláře. Babiš ho označil za lobbistu a Pavla za druhý Kolářův pokus dostat na Hrad svého kandidáta. Podle někdejšího vysokého armádního představitele Pavla se naopak Kolář bývalému premiérovi Babišovi hodil k tomu, aby se dostal na jednání do Bílého domu na setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem nebo kvůli radám k vnitřní politice. Babiš však odmítl, že by Koláře kontaktoval. "Pan Kolář se nám vždycky vnucoval, on potřebuje ten vliv. Snažil se nám radit, ale my jsme jeho rady nepotřebovali," řekl.

Oba účastníci finále prezidentských voleb by se měli střetnout ještě v debatách deníku Blesk a televizí Prima a Nova. Babiš odmítl účast v debatě České televize. Druhé kolo volby prezidenta se uskuteční v pátek 27. ledna a v sobotu 28. ledna.

Témata: Petr Pavel Andrej Babiš