Volební účast: V těchto obcích měli nejméně práce, odvolili jen tři lidé

Volby, ilustrační foto

Autor: ČTK

15. ledna 2023 21:24

Nejméně práce s počítáním hlasů v prvním kole prezidentské volby letos měly komise v konžské metropoli Kinshase a v jednom z ostravských okrsků. K urnám v nich dorazili shodně tři lidé.

Více hlasů museli zpracovat i komisaři ve Vatikánu či iráckém Irbílu, které patřily mezi 19 volebních okrsků se stoprocentní účastí voličů.

Na úrovni jednotlivých okrsků bylo nejméně platných hlasů odevzdáno v ostravském okrsku číslo 19003 v Keramické ulici. Po uzavření volební místnosti v sobotu odpoledne našla komise v urně pouze tři obálky, přestože právo volit mělo v tomto okrsku 86 lidí. Všechny tři hlasy získal bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).

Stejný počet hlasů odevzdali v letošních prezidentských volbách lidé v konžské Kinshase, kde bylo na seznamu zapsaných sedm oprávněných voličů. Účast tak činila skoro 43 procent. Výsledek hlasování byl v tomto případě zcela odlišný než v Ostravě, všichni tři voliči podpořili Petra Pavla.

Nejvyšší zájem o první kolo volby hlavy státu měli letos lidé v Přeckově na Třebíčsku a Kaničkách na Domažlicku. V obou obcích přišlo k volbám 100 procent oprávněných voličů. Naopak nejméně voličů, necelých 32 procent, přišlo k urně ve Zběšičkách na Písecku.

V zahraničí byla stoprocentní účast voličů v prvním kole volby českého prezidenta ve Vatikánu, Skopji, Kišiněvě, litevské Rukle a iráckém Irbílu. Dohromady v těchto pěti místech hlasovalo 160 voličů. Ve čtyřech případech vyhrál Petr Pavel, pouze ve Vatikánu posbíral nejvíc hlasů senátor Pavel Fischer.

Témata: prezidentské volby 2023 Volby