Volební účast: Jaká je účast v letošních volbách prezidenta?

Lidé volí v prezidentských volbách.

Autor: ČTK, stars24.cz

14. ledna 2023 11:18

V Česku začal závěrečný den úvodního kola třetí přímé volby prezidenta republiky. Volební místnosti se dnes po noční přestávce otevřely v 08:00. Hlasovat mohou přijít ze zhruba 8,3 milionu voličů ti, kteří se k tomu v pátek nedostali. Účast ve volbách přitom letos není nízká.

Ve 14:00 se volební místnosti uzavřou a volební komisaři začnou sčítat odevzdané hlasy pro některého z osmi kandidátů. Jsou jimi předseda ANO a expremiér Andrej Babiš, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, bývalí rektoři Danuše Nerudová a Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů a podnikatel Karel Diviš. Odborářský předák Josef Středula v pondělí z voleb odstoupil.

Volební účast v prezidentských volbách se v pátek večer v některých okrscích pohybovala kolem 50 procent. Vyplývá to z vyjádření členů volebních komisí a zástupců úřadů, které ČTK oslovila. Na některých místech je tak zatím účast vyšší než ve volbách hlavy státu před pěti lety. Tehdy po prvním volebním dni komisaři zpravidla hlásili, že k urnám dorazily asi dvě pětiny voličů. Úřady ani volební komise dnes nezaznamenaly žádné zásadní komplikace.

V Hradci Králové do 20:30 hlasovalo přes 51 procent voličů, uvedla mluvčí radnice. Před pěti lety mělo za tuto dobu v prvním kole v Hradci Králové odvoleno asi 43 procent lidí. V Náchodě byla dnes do 20:30 účast přibližně 48 procent, v Jičíně 47 procent.

V Jihomoravském kraji byla k 21:00 volební účast podle mluvčí krajského úřadu Aleny Knotkové 48,10 procenta. Přes 52 procent byla volební účast v Kuřimi na Brněnsku, kde odvolila i prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. Například v Brně byla účast 49,97 procenta, ve Vyškově 48,85 procenta, v Hodoníně 45,69 procenta, v Blansku 49,70 procenta. V Břeclavi vhodilo k 21:00 svůj hlas do volební urny 47 procent voličů.

Na jihu Čech se večer pohybovala volební účast od 35 do zhruba 50 procent. Zatímco v Kovářově na Písecku přišlo před 21:00 volit přes 300 z víc než 800 oprávněných voličů, v jednom z okrsků na českokrumlovské ZŠ Za nádražím byla účast 46 procent. Asi o procento méně lidí odvolilo v okrsku na táborském gymnáziu na náměstí Fr. Křižíka. Kolem 35 procent voličů zaznamenali v jednom okrsku na českobudějovické ZŠ Máj. "Lidé stáli před místností od půl druhé, ve dvě nás málem vytlačili z oken," řekl ČTK zapisovatel komise Jiří Kus.

V Kroměříži přišlo k 20:00 k volbám 41,5 procenta voličů. Ve vsetínském největším okrsku to bylo 45 procent a v tamním nejmenším okrsku téměř 50 procent voličů. V krajském Zlíně byla ve 20:15 volební účast 47 procent, před pěti lety byla za celý první volební den 46 procent. V Uherském Hradišti svůj hlas do 20:30 odevzdalo 48,1 procenta oprávněných voličů. Před pěti lety ve stejnou dobu ve městě hlasovalo 41,6 procenta voličů.

Odhad volební účasti ve 20:00 v Ústeckém kraji činil 41,7 procenta, informovala ČTK mluvčí Magdalena Fraňková.

V Olomouckém kraji se prezidentské volby těší velkému zájmu voličů. "Do 20:00 k nám přišlo hlasovat 51 procent voličů a další lidé stále průběžně chodí. Předpokládám, že v sobotu by se celková volební účast za oba dva dny mohla přiblížit 80 procentům," řekl dnes ČTK člen volební komise ZŠ Řezníčkova 1 v Olomouci, podle kterého volby zatím nepoznamenaly žádné technické či organizační problémy.

Také v řadě středočeských měst odvolila téměř polovina lidí. Například v Benešově je účast 47 procent, o jeden procentní bod méně hlásí Rakovník a Kolín. V Nymburce a Berouně zatím přišlo k urnám 45 procent voličů a v Kladně 44 procent.

V Moravskoslezském kraji se dnešní hlasování obešlo bez závažnějších komplikací. Průběh voleb v regionu monitorují dvě kontrolní skupiny složené z krajských úředníků. "V těchto chvílích se krajští úředníci pohybují na Opavsku, kde je volební účast poměrně vysoká, odhadem nad 40 procent," řekla ČTK ve 20:30 mluvčí kraje Nikola Birklenová.

V největších městech Karlovarského kraje se volební účast pohybuje podle zjištění ČTK mezi 25 až 45 procenty. V některých okrscích, například v krajských Karlových Varech, ale dosahuje i okolo 50 procent. Podle volebních komisařů, kteří jsou v komisích pravidelně, je zájem o volby letos větší, podstatný ale bude zájem o volby v sobotu dopoledne.

Účast ve volbách se v jednotlivých okrscích v Libereckém kraji, které oslovila ČTK, znatelně liší. K 20:30 se pohybovala od zhruba 35 do 60 procent. Tradičně velká účast je v zimních střediscích, kde rekreanti volí na voličské průkazy. Třeba v krkonošském Harrachově na něj odvolilo zhruba 350 lidí a svůj hlas tam navíc odevzdala skoro polovina ze zhruba 1100 místních voličů. Obdobné to bylo dnes i v jizerskohorském Bedřichově, kde na voličský průkaz hlasovalo přes 200 lidí a přišla více než polovina z 290 místních voličů.

Volební účast v hlavním městě se před uzavřením volebních místností pohybovala mezi 40 a 50 procenty. Vyšší účast hlásila Praha 8 a Praha 11 s průběžnými 50 procenty. V Praze 5 dorazilo k 20:30 volit 48,5 procenta lidí a v Praze 3 to bylo 48 procent.

V jedné z volebních místnost na Závodu míru v Pardubicích byla volební účast před 21:00 kolem 47 procent. Podle mluvčího Pardubického kraje Dominika Bartáka přišlo do 20:00 volit odhadem 45 procent voličů.

V Jihlavě se účast okolo 20:30 podle členů volebních komisí ve čtyřech okrscích pohybovala přibližně mezi 44 až 50 procenty. Lidí přicházelo hodně odpoledne, s večerem jich ubylo. V Havlíčkově Brodě už v jednom volebním okrsku přišlo k volbám okolo 60 procent voličů. V Kostelní Myslové na Jihlavsku je zatím účast 53 procent. Volilo tam už 31 z celkových 58 voličů.

V Plzeňském kraji účast kolísá od zhruba 30 procent. V některých místech už hlasovala víc než polovina voličů. Například v šumavské Horské Kvildě hlasovalo 59 procent místních voličů, což je 33 lidí, dalších 26 voličů přišlo s voličskými průkazy. V nedaleké Modravě přišlo s průkazy už 118 voličů, ze 74 místních hlasovalo přes 62 procent voličů.

Témata: prezidentské volby 2023