Sledovali jsme ONLINE: Hlasy sečteny. Volby prezidenta vyhrál v prvním kole Pavel, porazil Babiše

Petr Pavel

Autor: ČTK, stars24.cz

14. ledna 2023 8:00 | Aktualizováno: 14. ledna 2023 22:00

Vítězem prvního kola letošních prezidentských voleb se stal bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, generála ve výslužbě volilo 35,40 procenta lidí. Do volebního finále postoupil i bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterému dalo hlas 34,99 procenta voličů. Vyplývá to z konečných výsledků hlasování, které dnes zveřejnil Český statistický úřad na volebním webu.

22:00 - Vážení čtenáři, dnešní volební online přenos končí. Děkujeme vám za pozornost.

21:59 - Postup Andreje Babiše a Petra Pavla do druhého kola volby českého prezidenta německého odborníka na českou politiku Kaie-Olafa Langa z Nadace pro vědu a politiku (SWP) nepřekvapil, neboť se tak potvrdil trend posledních dnů kampaně. Naopak překvapivé pro Milana Niče z Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP) je to, s jak jednoznačným odstupem dvojice vedoucích kandidátů ostatním unikla, zejména pak Danuši Nerudové. Oba se pak v rozhovoru s ČTK shodli na tom, že pro Babiše s Pavlem bude ve druhém kole rozhodující mobilizace voličů.

21:31 - Generál ve výslužbě Petr Pavel by byl zvolen prezidentem už v prvním kole voleb hlavy státu, pokud by hlasovali jen Češi pobývající v zahraničí. Získal od nich zhruba 56 procent hlasů. Druhý finalista, expremiér a předseda ANO Andrej Babiš skončil v cizině až čtvrtý se čtyřprocentním ziskem. Druhá byla v zahraničí bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová s 28,5 procenta hlasů, třetí diplomat a senátor Pavel Fischer se sedmi procenty. Vyplývá to z údajů na volebním webu.

20:52 - Předvolební průzkumy z poslední doby podcenily skutečný výsledek finalistů prvního kola prezidentské volby. Ani jeden z letošních publikovaných průzkumů nepřisoudil Petru Pavlovi ani Andreji Babišovi víc než 30 procent hlasů, i když loni některé z nich Babišovi přes 30 procent předpověděly. Průzkumy naopak předpokládaly víc hlasů pro Danuši Nerudovou, která skončila jako třetí, a do druhého kola tak nepostoupí. Odstup zbývajících kandidátů od vedoucí trojice průzkumy zachytily. Předpověděly i vysokou volební účast.

20:24 - Jako favorita druhého kola českých prezidentských voleb vidí generála Petra Pavla evropská média. Podle bruselského webu Politico by byl jeho konečný úspěch dobrou zprávou pro Evropskou unii, neboť by mohl být více mužem kompromisu než Babiš. List Financial Times připomíná obavy, které Babiš vzbuzoval v Bruselu jako premiér například svým obdivem k tehdejšímu americkému prezidentu Donaldu Trumpovi.

20:20 - Předseda ANO Andrej Babiš v prvním kole voleb hlavy státu uspěl podle analýzy ČTK v okresech, kde před pěti lety bodoval současný prezident Miloš Zeman, který představitele nejsilnějšího opozičního hnutí doporučil za svého nástupce. Shoda mezi jejich výsledky představovala 94,5 procenta. Na Zemanův zisk ale v letošních volbách Babiš nedosáhl.

19:51 - Pokud bude kampaň bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) vypadat jako jeho tisková konference po prvním kole prezidentské volby, lze z jeho strany očekávat pouze samé lži. ČTK to řekl generál ve výslužbě Petr Pavel, který se s Babišem ve druhém kole utká. Babišovy výroky, v nichž ho označil za komunistického rozvědčíka, Pavel popsal jako kňučení. Uvedl také, že má zajištěné financování na druhé kolo kampaně.

19:33 - Vítězem prvního kola voleb se stal Petr Pavel, generála ve výslužbě volilo 35,4 procenta lidí. Do volebního finále postoupil i Andrej Babiš, jemuž dalo hlas 34,99 procenta voličů. Vyplývá to z konečných výsledků hlasování po sečtení 100 % volebních okrsků. Volit přišlo 68,24 procenta lidí, v roce 2018 v prvním kole volilo 61,9 procenta. Pavel dostal hlasy 1,975.056 voličů, druhého Babiše volilo 1,952.213 lidí. Třetí nejlepší výsledek ve volbách získala Danuše Nerudová, které dalo hlas 13,92 procenta lidí. Čtvrtý skončil Pavel Fischer se 6,75 procenta, Jaroslav Bašta byl pátý, hlasovalo pro něj 4,45 procenta voličů. Následovali Marek Hilšer s 2,56 procenta, Karel Diviš s 1,35 procenta a Tomáš Zima s 0,55 procenta.

19:00 - Mohutný finiš generála Petra Pavla, referendum o Andreji Babišovi, zklamání pro Danuši Nerudovou, napsal slovenský tisk po prvním kole přímé volby českého prezidenta, po kterém rozhodující souboj o hlasy voličů svedou za dva týdny Pavel a Babiš.

18:56 - "Pan generál je silný a zkušený kandidát a má charisma. Poradil jsem mu, aby používal humor," řekl Hilšer při odchodu z Pavlova štábu, který už navštívili také Nerudová a Fischer.

18:44 - V prvním kole přímé volby nového českého prezidenta uspěla dvojice očekávaných kandidátů, rozhodující druhé kolo za dva týdny vyhraje generál Petr Pavel, který o hlasy voličů bude soupeřit s předsedou hnutí ANO a expremiérem Andrejem Babišem. ČTK to řekl prezident bratislavského nevládního Institutu pro veřejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov v reakci na první kolo voleb, ve kterém nejvíce hlasů dostali Pavel a Babiš. Za jisté překvapení označil slabý výsledek Danuše Nerudové, která v prvním kole skončila na třetím místě s výrazným odstupem za prvními dvěma prezidentskými kandidáty.

18:23 - Sečteno 99,99 % hlasů. Vítězem prvního kola voleb se stal Petr Pavel se ziskem 35,39 procent hlasů. V těsném závěsu je Andrej Babiš s 35,00 procenty hlasů a na třetím místě skončila Danuše Nerudová s 13,92 procenty. Čtvrtý je Pavel Fischer s 6,75 procenty a na pátém místě je Jaroslav Bašta s 4,45 procenty hlasů. Šestou příčku zaujal Marek Hilšer se ziskem 2,56 procent hlasů a sedmým v pořadí je Karel Diviš, který od voličů obdržel 1,35 procent hlasů. Posledním z kandidátů je Tomáš Zima, který získal 0,55 procent hlasů.

18:15 - Za Pavlem dorazil senátor a neúspěšný kandidát Pavel Fischer. Potvrdil, že mu vyjadřuje podporu pro druhé kolo. Chvíli poté přijíždí i Marek Hilšer, s sebou má i kočárek s potomkem.

18:04 - Babiš před novináři tvrdě zaútočil na svého protikandidáta, bývalého vysokého představitele české armády Petra Pavla a jeho minulost. Mimo jiné uvedl, že jediným prezidentem v Evropě, který byl "komunistickým rozvědčíkem", je ruský prezident Vladimir Putin. "Putin byl vysazen a nasazen jako agent KGB v 80. letech v Berlíně. Na toto byl připravován pan Pavel, aby byl vysazen do týlu nepřítele, aby tam získával lidi na spolupráci," řekl Babiš. Uvedl také, že člověk, který vítal invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968, to dotáhl až do vojenského výboru NATO.

17:55 - Ve štábu Petra Pavla se aktuálně čeká na výsledek jednání vítězného kandidáta s Danuší Nerudovou. Mezitím běží na obrazovce tisková konference druhého postupujícího Andreje Babiše, kterou komentují přítomní zástupci médií. Do Salvátorské ulice by měl za Pavlem podle nejnovějších informací osobně dorazit také Marek Hilšer.

17:50 - Předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová považuje za důležité, aby voliči k urnám znovu přišli i za dva týdny. V bývalém vysoce postaveném vojákovi Petru Pavlovi vidí naději, že zvítězí nepopulistický, slušný a důstojný kandidát. ČTK sdělila, že jeho vítězství je nadějí i pro druhé kolo, zvlášť když ho podporují i mnozí protikandidáti, kterým za to poděkovala. Do druhého kola spolu s Pavlem postoupil expremiér a šéf opozičního ANO Andrej Babiš.

17:48 - Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) pogratuloval bývalému představiteli české armády a NATO Petru Pavlovi k vítězství v prvním kole prezidentské volby i bývalé rektorce Mendelovy univerzity Danuši Nerudové, která podle bývalého premiéra dělala dobrou kampaň. Zároveň se ale do Pavla pustil při tiskové konferenci. Pokud bude prezidentem, nebude to dobře pro občany, uvedl Babiš. Bude podle něj vykonávat pouze vůli vlády, možná svých sponzorů, řekl. Babiš na tiskové konferenci Pavla přirovnal k ruskému prezidentovi VLadimiru Putinovi. Bývalý premiér také řekl, že má signály, že před druhým kolem volby se na něj údajně chystá podraz od Pavlových "spřízněných novinářů", kteří ho chtějí spojovat s KGB.

17:42 - Bývalý vysoce postavený voják Petr Pavel uspěl v prvním kole letošní prezidentské volby nejen ve svém bydlišti, ale také v bydlišti svého soupeře ve volebním finále, předsedy hnutí ANO a někdejšího premiéra Andreje Babiše. Pavel zvítězil také v Kuřimi, kde bydlí další z dříve favorizovaných uchazečů o pozici hlavy státu, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

17:19 - Neúspěšný prezidentský kandidát Karel Diviš podpořil do druhého kola prezidentských voleb Petra Pavla. Vyzval proto své voliče, aby za dva týdny šli k volbám a hlasovali pro konkurenta Andreje Babiše. Vlastní výsledek v prvním kole voleb, kdy se s podílem hlasů 1,35 procenta umístil sedmý, označil za zklamání. Ve veřejném prostoru chce zůstat aktivní, vyloučil ale případnou kandidaturu do Senátu.

Děkuji za vaši podporu. Jsme v poločase a jdeme do souboje o důstojnost, klid a řád v naší zemi. Počítám v něm s vámi. pic.twitter.com/jkzvPcFUPg

— Petr Pavel (@general_pavel) January 14, 2023

17:18 - Premiér Petr Fiala vyzval k podpoře bývalého představitele české armády Petra Pavla ve druhém kole prezidentských voleb. Novinářům řekl, že v hlasování mezi Pavlem a bývalým premiérem Babišem půjde o souboj hodnot mezi demokracií, respektem k ústavě a prozápadní orientací proti populismu, lžím a příklonu k Rusku.

17:17 - Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) po příjezdu do štábu na pražském Chodově novinářům řekl, že výsledek prvního kola volby pro něj dopadl fantasticky. Dále s novináři bývalý premiér zatím nehovořil. Vydal se společně se ženou Monikou za svým týmem. Za několik desítek minut později Babiš vystoupí na tiskové konferenci.

17:10 - Kandidáty postupující do finále letošní volby prezidenta bude dělit zřejmě nejmenší rozdíl hlasů v dosavadních prvních kolech prezidentské volby. Bývalý vysoce postavený voják Petr Pavel vedl po sečtení hlasů z 99 procent okrsků před předsedou hnutí ANO a bývalým premiérem Andrejem Babišem o méně než 4000 voličských hlasů. Před pěti a deseti lety byly rozdíly mezi dvojicí finalistů prezidentské volby řádově vyšší.

17:07 - V Lánech na Kladensku, kde je letní sídlo českých prezidentů, vyhrál první kolo prezidentské volby Petr Pavel. Podle volebního serveru www.volby.cz získal 44,69 procenta hlasů, zatímco druhý Andrej Babiš 27,19 procenta. Na třetím místě skončila Danuše Nerudová s 14,97 procenta hlasů. K volbám v Lánech přišlo 77,33 procenta lidí.

17:03 - Asi kilometrovou cestu do štábu Petra Pavla absolvovala neúspěšná kandidátka Danuše Nerudová, aby mu vyjádřila podporu pro druhé kolo. Oba se pozdravili u vchodu. Během předchozí tiskové konference padlo, že vítěze prvního kola podpoří také Marek Hilšer. Hilšer se v podvečer k cestě za Pavlem zatím nechystal. Z neúspěšných kandidátů podpořil Pavla také podnikatel Karel Diviš, naopak bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima zatím nevyzval k podpoře žádného z finalistů.

16:53 - V Průhonicích u Prahy, kde bydlí předseda hnutí ANO Andrej Babiš, vyhrál první kolo prezidentské volby jeho konkurent Petr Pavel. Podle volebního serveru www.volby.cz získal 48,03 procenta hlasů. Babiš skončil druhý s 26,67 procenta, třetí Danuši Nerudové odevzdalo hlas 12,92 procenta voličů. V obci, která má zhruba 2600 obyvatel, přišlo k volbám 78,64 procenta lidí.

Toto si zaslouží zvláštní tweet:Velká poklona naprosté většině voličů za to, že ve volbách prezidenta republiky totálně propadl Jaroslav Bašta, který měl v programu porušení české Ústavy. 🙏👍🇨🇿

— Miloš Vystrčil (@Vystrcil_Milos) January 14, 2023

16:48 - Pavel poděkoval za podporu pro druhé kolo prezidentských voleb poraženým protikandidátům Danuši Nerudové, Pavlu Fischerovi a Marku Hilšerovi. Budou spolu jednat o tom, jak tuto podporu převést do praxe. 

16:39 - "Bude záležet na každém hlasu," prohlásil Pavel a vyzval občany, aby se zúčastnili i druhého kola za 14 dní. V průběhu tiskové konference přeskočil Andreje Babiše a spustily se oslavy. "Pavel na Hrad," začali vykřikovat jeho příznivci.

16:38 - Po sečtení 98,92 % okrsků má Pavel 35,20 % hlasů, Babiš 35,18 %.

16:33 - Před dalším vystoupením Petra Pavla dorazila informace, že do jeho štábu v Salvátorské ulici dorazí na jednání o formě podpory pro druhé kolo neúspěšní kandidáti Danuše Nerudová a Pavel Fischer.

16:30 - Opoziční lídr Andrej Babiš (ANO) v prvním kole prezidentských voleb jasně vyhrál v obcích s vyšší mírou chudoby, exekucí a nižší mírou vzdělání a socioekonomického rozvoje. Po sečtení zhruba poloviny okrsků to na twitteru uvedl sociolog a ředitel společnosti PAQ Research Daniel Prokop. Bývalému vysokému představiteli české armády a NATO Petru Pavlovi se podle něj podařilo v bohatších regionech jasně porazit ekonomku Danuši Nerudovou. Výsledky ale nezahrnovaly ještě většinu Prahy.

16:25 - Prezidentští kandidáti Danuše Nerudová i Petr Pavel vyhráli první kolo prezidentské volby v místech, kde mají rekreační sídla. Také Andrej Babiš opanoval volby v Olbramovicích ve Středočeském kraji, kde sídlí farma Čapí hnízdo. Naopak Pavel Fischer a Jaroslav Bašta v místech svých chat či chalup neuspěli.

16:14 - Fischer, který je průběžně na čtvrtém místě prezidentských voleb, vyzval k podpoře Petra Pavla ve druhém kole voleb. Podle něj je potřeba spojit síly proti bývalému premiérovi Babišovi. Rozhoduje se o tom, aby Česko bylo v dobrých rukou, Fischer za ně nepovažuje ty Babišovy.

16:08 - Kandidát na prezidenta Petr Pavel očekává, že ve druhém kole voleb se bude rozhodovat o tom, zda Česko zůstane na prozápadním a prodemokratickém kurzu posledních 30 let. Od svého soupeře, kterým bude podle predikce bývalý premiér Babiš, očekává v nadcházející kampani fauly. Vlastní kampaň armádní generál ve výslužbě měnit nehodlá.

16:04 - Nerudová se po svém neúspěchu v prvním kole prezidentských voleb sejde ještě dnes večer se spolukandidátem Petrem Pavlem, aby se domluvili na krocích před druhým kolem hlasování. Nerudová zůstala ve výsledcích hlasování za předsedou ANO Andrejem Babišem a bývalým vysokým předsřavitelem armády Pavlem se zhruba 14 procenty hlasů. Svým podporovatelům ve volebním štábu řekla, že se jí povedlo zvednout vlnu inspirace a otevřela dveře pro mladé a ženy.

16:00 - Příštím prezidentem ČR bude buď předseda ANO a expremiér Andrej Babiš, nebo bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel. Podle prognózy ČTK postoupí do finále. Žádný z jejich protikandidátů je po sečtení hlasů z 85 procent okrsků už nemůže předstihnout. Babiš získal podle těchto průběžných výsledků 36,4 procenta hlasů, Pavel 34 procent.

15:58 - Na české ambasádě v Bratislavě volilo prezidenta v prvním kole přímé volby 594 Čechů. Více než polovina z nich dala svůj hlas generálovi Petru Pavlovi.

15:51 - Prezidentský kandidát Marek Hilšer označil svůj volební výsledek, který se aktuálně pohybuje kolem 2,6 procenta, za prohru. Doufá, že ve druhém kole vyhraje ten lepší z kandidátů, kterým je podle něj generál Petr Pavel. Hilšer zopakoval, že mnoho jeho voličů ovlivnila obava z toho, aby nezvítězil Andrej Babiš (ANO). Lékař také zmínil, že měl nízkonákladovou kampaň. V politice nekončí. O tom, zda bude obhajovat post senátora, se rozhodne, až to bude aktuální.

15:37 - Po sečtení hlasů ve třech čtvrtinách okrsků vede Babiš s 37 procenty hlasů. Na druhém místě je Pavel se 33,49 procenty hlasů. Na třetím místě je Nerudová se 13,77 procenty hlasů. Čtvrtý je Fischer s 6,56 procenty hlasů.

15:34 - Současné předběžné výsledky prezidentských voleb nepovažuje prezidentský kandidát a senátor Pavel Fischer za dobré pro Českou republiku. Novinářům řekl, že v druhém kole podpoří kteréhokoli kandidáta, který bude stát proti bývalému premiérovi Babišovi. 

15:30 - Podle prezidentského kandidáta Tomáše Zimy, který je po sečtení poloviny hlasů v prvním kole poslední, se ukázalo, že úspěch ve volbách záleží na penězích vložených do kampaně. Novinářům ve svém štábu kolem 15:15 řekl, že zatím nebude nikomu z kandidátů vyjadřovat podporu a nevyloučil kandidaturu do Senátu. Tiskovou konferenci plánuje zhruba na 16:30.

15:26 - První kolo prezidentských voleb přivedlo v Bruselu k urnám 1267 Čechů, což je zhruba o dvě stovky více než při minulých volbách před pěti lety. 

15:22 - V Obramovicích na Benešovsku, kde stojí rekreační a konferenční areál Čapí hnízdo, vyhrál první kolo prezidentské volby předseda hnutí ANO Andrej Babiš. 

15:15 - Po sečtení hlasů v polovině okrsků vede Babiš s 38,14 procenty hlasů. Na druhém místě je Pavel se 32,40 procenty hlasů. Na třetím místě je Nerudová se 13,70 procenty hlasů. Čtvrtý je Fischer s 6,42 procenty hlasů.

15:11 - "O výsledcích budu hovořit, až je budeme znát. Zatím je to jen odhad," prohlásil Pavel, ale uvedl, že navázal kontakt s týmy některých ostatních kandidátů. Pavel na tiskové konferenci připustil, že v kampani udělal chyby. Konkrétně zmínil nevýrazné výkony ve dvou debatách.

15:06 - Pavel drtivě zvítězil v Černoučku na Litoměřicku, kde v prvním kole prezidentských voleb generál ve výslužbě volil. "Chtěl bych poděkovat všem, kteří přišli k volbám," konstatoval Pavel na úvod tiskové konference s ohledem na vysokou volební účast. Poděkoval i soupeřům za férovou kampaň. "Není důvod slavit, ale zahájit druhý poločas," poznamenal Pavel, který si evidentně uvědomuje, že v druhém kole nebude chybět.

15:00 - Andrej Babiš vedl v prvním kole prezidentské volby po sečtení hlasů ve čtvrtině okrsků hodnotou 39,14 procenta odevzdaných hlasů. Druhý následoval Petr Pavel se ziskem 31,44 procenta hlasů. Třetí je zatím Danuše Nerudová se 13,63 procenta hlasů. Čtvrtý je senátor Pavel Fischer se 6,31 procenta hlasů. Zisk ostatních kandidátů se pohyboval pod pěti procenty. Volební účast činila 67,20 procenta.

14:55 - Kandidát na prezidenta Karel Diviš si dnes při příchodu do svého štábu v pražských Holešovicích pochvaloval závěr své kampaně. Nezlobil by se za umístění v první šestici kandidátů, za propadák by naopak považoval výsledek pod tři procenta hlasů. Do volebního štábu dorazil krátce před 14:30 a ocenil zřejmě vysokou volební účast v prvním kole prezidentské volby. Podnikateli v IT technologiích a bývalému sportovní komentátorovi průzkumy veřejného mínění ani kurzy sázkařů šanci na druhé kolo nedávaly.

14:52 - Petr Pavel už je na místě v Salvátorské ulici, zatím ale v zákulisí. Jeho první vystoupení se očekává kolem 15. hodiny.

14:50 - Český statistický úřad (ČSÚ) odmítl informaci společnosti Avast Threat Labs, která dnes uvedla, že jeho web čelí DDoS útoku. Stránky v minulých dnech zaznamenaly zvýšený počet přístupů, který stále trvá. Z preventivních důvodů proto ČSÚ omezil přístup ze zahraničí, uvedl mluvčí Jan Cieslar.

14:44 - Policisté neřešili v prvním kole prezidentské volby žádné zásadní události. Policie to uvedla dnes na twitteru po skončení hlasování. Preventivně byly nasazeny na dohled na volby stovky policistů. Zcela bez mimořádných události se ale prezidentské volby neobešly. V Brně třeba strážníci našli ve volební místnosti ztraceného chlapce a na Litoměřicku při volbě zkolaboval a zemřel senior.

14:42 - Kandidátka Danuše Nerudová je se svou kampaní spokojena. Při příchodu do svého volebního štábu dnes řekla, že se dostala tam, kam před ní dosud nepostoupila žádná žena. Mladí také podle ní díky její kampani dostali impulz, že mohou být slyšet. Výrazně menší prostory než konkurentka si pro svůj štáb zvolil prezidentský kandidát Petr Pavel, ačkoliv se podle průzkumů očekává, že z této dvojice dosáhne lepšího výsledku on. 

14:35 - Je sečteno více než 5 % hlasů. S velkou převahou vede Andrej Babiš (39,47 %) nad Petrem Pavlem (30,70) a Danuší Nerudovou (13,78 %). Žádný další kandidát dvoucifernou hranici zatím nepřekročil.

14:34 - Letošní volby hlavy státu ovlivnila obava lidí z toho, že zvítězí bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Novinářům to dnes po příchodu do štábu řekl kandidát Marek Hilšer. V předchozích prezidentských volbách, kterých se Hilšer rovněž zúčastnil a skončil pátý, nic podobného nezaznamenal. Senátor doplnil, že ohledně volební účasti by v prvním kole pokládal za zklamání účast kolem 55 procent.

14:27 - Kandidát na prezidenta Tomáš Zima dnes při příchodu do svého štábu na pražské Letné zopakoval, že stále věří ve svůj postup do druhého kola. Bojovat se podle něj má až do konce. Dorazil krátce před 14:00, kdy se v Česku uzavřely volební místnosti. 

14:24 - Nerudová se po chvíli znovu objevila v hlavním sále, aby prošla do místnosti za svými podporovateli, kam mezitím dorazila i herečka Veronika Žižková. Zajímavostí je, že se v průběhu loňského roku spekulovalo o kandidatuře jejího bývalého partnera Martina Stropnického.

14:19 - Kandidát na prezidenta Tomáš Zima dnes při příchodu do svého štábu na pražské Letné zopakoval, že stále věří ve svůj postup do druhého kola. Bojovat se podle něj má až do konce. Dorazil krátce před 14:00, kdy se v Česku uzavřely volební místnosti. Považuje za dobré, že byla zřejmě vysoká volební účast. Bývalému rektorovi Univerzity Karlovy Zimovi průzkumy veřejného mínění ani kurzy sázkařů šanci na druhé kolo nedávaly.

14:11 - Stránky Českého statistického úřadu (ČSÚ) dnes podle odborníků z Avast Threat Labs čelily útoku hackerů. Podle firmy útočníci použili software, který vytvořila proruská hackerská skupina. Mluvčí ČSÚ Jan Cieslar uvedl, že webové stránky úřadu v minulých dnech zaznamenaly zvýšený počet přístupů, který stále trvá. Z preventivních důvodů proto byl omezen přístup ze zahraničí. Samotné zpracování výsledků prezidentských voleb je od jejich prezentace na webu oddělené, ujistil ČSÚ již dříve.

14:09 - Oficiální podobu získají výsledky až vyhlášením ve Sbírce zákonů po pondělním projednání Státní volební komisí. Na možnost zpochybnění průběhu prvního kola si případní stěžovatelé budou muset počkat až na konec ledna, pokud nový prezident vzejde až z volebního finále.

14:07 - Odpověď na otázku, nakolik se předvolební prognózy naplnily, poskytnou nadcházející hodiny sčítání výsledků voleb. Český statistický úřad předpokládá, že konečné výsledky bude moci zveřejnit do dnešního večera. Záležet bude hlavně na rychlosti sčítání hlasů volebními komise.

14:02 - "Čtyři, tři, dva, jedna..." Podporovatelé ve štábu Danuše Nerudové odpočítávali čas do uzavření volebních místností a nyní už jen čekají na příchod kandidátky přímo do budovy Mánesu. Očekává se každou chvílí.

14:00 - Volby jsou u konce. Začíná sčítání hlasů.

13:41 - Po půl druhé dorazili do štábu Danuše Nerudové první známé tváře, mimo jiné moderátor Honza Musil a paralympionik Jiří Ježek. Samotná uchazečka o Pražský hrad dorazí krátce po 14. hodině.

13:36 - Plní se i štáb Andreje Babiše. Novinářům je k dispozici bohaté občerstvení. Ve štábu Petra Pavla jsou už nyní desítky lidí, příchod kandidáta se očekává kolem třetí hodiny.

13:28 - Kromě jediné ženy mezi kandidáty se zatím čeká i na příchod některého z jejích podporovatelů z řad slavných osobností. Nejde si však nevšimnout toho, že značnou část týmu ve volebním štábu Nerudové tvoří mladí lidé. Právě na ně ekonomka hodně cílila ve volební kampani.

13:15 - Ve štábu Danuše Nerudové v pražském Mánesu panuje tři čtvrtě hodiny před uzavřením volebních místností klidná atmosféra, o rozruch se tu zatím starají jen přítomní novináři.

13:11 - Výsledky by mohly být podle statistiků známy dnes pozdě odpoledne či večer. Před pěti lety se prvního kola volby zúčastnilo přes 61,9 procenta voličů.

Zájem o volby na @CzechLondon je obrovský. Fronta se tvoří od osmi od rána. #prezidentskévolby pic.twitter.com/1DfDRenY3X

— Hynek Melichar (@HynekMelichar) January 14, 2023

12:46 - Spolu s prezidentskými volbami se ve 13 obcích konají místní referenda. Většinou se týkají plánované výstavby, v Kladně je předmětem referenda zákaz hazardu ve městě.

12:20 - Policisté obvodního oddělení Těrlicko prověřovali další oznámení o údajném ovlivňování voleb. Volič si stěžoval na to, že v jednom z volebních okrsků mají členové volební komise na vizitce se jmény i údaj o tom, kým byl daný člen komise delegován, což je ale v souladu se zákonem. Policisté tak nezjistili žádné protiprávní jednání.

12:07 - Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek se nyní zabývají oznámením šestapadesátileté ženy, která poukazovala na možné ovlivnění voleb. Do schránek v jednom z vchodů v ulici Novodvorská totiž někdo vhazoval motivační dopisy s návodem, koho volit. Podle informací ČTK nabádal k volbě Danuše Nerudové a Petra Pavla a zároveň v dopisech hanil současného prezidenta Miloše Zemana a dalšího z kandidátů na post prezidenta Andreje Babiše (ANO). "Policisté se případem i nadále zabývají," uvedl Černohorský. Dodal, že lidé, kteří zaznamenali obdobné jednání, mají kontaktovat policii.

11:58 - Volební účast v hlavním městě se většinou pohybuje vysoko nad 50 procenty voličů. Dvě z oslovených radnic, a sice Praha 4 a 13, hlásily kolem 11:00 60procentní účast. O procento méně uvedla třetí městská část, kde dosud dorazilo 59 procent voličů. V Praze 6 to zatím je 58,9 procenta, v Praze 12 asi 58,5 procenta voličů a o dvě desetiny procenta méně uvedla Praha 14. V Praze 5 přišlo k urnám 57,6 procenta a v Praze 8 to bylo dosud 56 procent. Nejslabší účast v Praze 8 je podle mluvčího radnice Martina Šalka v Karlíně. V deváté městské části k volebním urnám zatím dorazilo 55,3 procenta voličů, Praha 7 uvedla 54 procent, na Praze 1 to je 53 procent a v druhé městské části 52,84 procenta voličů.

Ani naši vojáci v zahraničních misích nepřijdou o možnost #volby hlavy státu. Ať už jde o Sinaj, Litvu nebo Slovensko, všude hlásí - volíme! 🗳️ pic.twitter.com/gRtDBHhF3Y

— Armáda ČR (@ArmadaCR) January 14, 2023

11:45 - Volební účast v prezidentských volbách se dopoledne pohybovala nejčastěji mezi 50 a 55 procenty. V některých okrscích odevzdalo svůj hlas i přes 60 procent voličů. Spíše menší zájem o výběr nové hlavy státu mají lidé na západě Čech. Vyplývá to ze zjištění krajských zpravodajů ČTK. Volební místnosti se uzavřou ve 14:00. Před pěti lety se prvního kola prezidentských voleb zúčastnilo 61,9 procenta oprávněných voličů.

11:22 - Moravskoslezští policisté se v prvním kole prezidentských voleb zabývají podněty občanů na možné ovlivnění voleb. Ve Frýdku-Místku si žena stěžovala na motivační dopisy, které naváděly k volbě konkrétních kandidátů, na Karvinsku zase voliči vadilo označení členů volební komise. ČTK to dnes řekl policejní mluvčí René Černohorský.

10:54 - Kvůli rannímu útoku na Kyjev bylo přibližně na hodinu přerušeno hlasování v prezidentských volbách na české ambasádě v ukrajinské metropoli. Svůj hlas na ambasádě zatím odevzdalo 33 Čechů. 

10:36 - Ačkoliv většina volebních štábů otevírá až krátce před nebo po ukončení voleb, štáb Petra Pavla je přístupný novinářům už od rána. 

🗳 Po hodině byl letecký poplach ukončen a pracovníci našeho velvyslanectví opustili kryt. Volby v Kyjevě 🇺🇦 pokračují. https://t.co/6EI24pa85S

— MZV ČR (@mzvcr) January 14, 2023

10:19 - Bookmakeři sázkových kanceláří favorizují Pavla, v pátek měl kurz na vítězství průměrně 1,43:1. Na Babišovu výhru je kurz 3,5:1, má ale nejnižší kurz pro první kolo, tedy jeho postup do druhého kola je podle bookmakerů nejpravděpodobnější. Kurz na Nerudovou klesl až na 20:1. Zbylá pětice kandidátů je podle sázkových kanceláří outsidery. Čtvrteční debata na TV Nova, které se jako jediné zúčastnil i Babiš, s kurzy nehnula a měnily se jen minimálně.

9:57 - Na možnost, že bude nutné volby přerušit, se zastupitelský úřad připravoval dopředu. Všichni příchozí voliči byli například informováni o tom, kde se nachází nejbližší protiletecký kryt právě pro případ, že by byl vyhlášen poplach. Stanice metra, která je tímto krytem, je vzdálena asi 650 metrů od velvyslanectví.

9:48 - V roce 2018 přišlo v prvním kole k urnám 61,92 procenta voličů, podobně jako při první přímé volbě hlavy státu v roce 2013. Letos hlasovalo během prvního dne podle informací od volebních komisařů zhruba 50 procent lidí a účast byla vyšší než před pěti lety. 

9:25 - Kvůli rannímu útoku na Kyjev bylo přerušeno hlasování v prezidentských volbách na české ambasádě v ukrajinské metropoli. Volební komise je ve zdejším krytu, všichni jsou v pořádku. ČTK to řekl vedoucí konzulárního úseku zastupitelského úřadu Martin Mužík. Kdy bude hlasování pokračovat, zatím není jasné. Podle agenturních informací směřoval ruský útok proti kyjevské infrastruktuře.

8:55 - Budeme pro vás bude dnes monitorovat dění i z volebních štábů. Není bez zajímavosti, že zhruba 150 až 200 novinářů se akreditovalo na sobotu do volebních štábů tří favoritů prezidentské volby, tedy bývalého představitele české armády a Severoatlantické aliance (NATO) Petra Pavla, šéfa hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše a ekonomky a dřívější rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové.

8:43 - Od volební komise dostane příchozí volič prázdnou obálku s úředním razítkem, do níž vloží hlasovací lístek preferovaného kandidáta či kandidátky bez písemných úprav. Případné přeložení nebo natržení lístku platnost hlasu neovlivní. Neplatné by byly jen ty oficiální lístky, které by byly přetržené nebo by nebyly vloženy do hlasovací obálky. Neplatným by byl hlas také v případě, pokud by v obálce byly lístky více kandidátů. Obálku s lístkem pak volič před komisí vhodí do volební schránky.

8:28 - Členové volebních komisí a zástupci úřadů, které ČTK oslovila, v pátek při volbách nezaznamenali žádné zásadní komplikace. Nešťastná událost se stala v jedné z volebních místností v Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Senior narozený v roce 1946 zašel za plentu, aby si připravil volební lístek, a po vložení svého hlasu do urny zkolaboval. Zachránit se ho již nepodařilo, řekla ČTK mluvčí policie Ilona Gazdošová.

8:07 - Ve 14:00 se volební místnosti uzavřou a volební komisaři začnou sčítat odevzdané hlasy pro některého z osmi kandidátů. Jsou jimi předseda ANO a expremiér Andrej Babiš, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, bývalí rektoři Danuše Nerudová a Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů a podnikatel Karel Diviš. Odborářský předák Josef Středula v pondělí z voleb odstoupil.

8:00 - Lidé si budoucí hlavu státu volí stejným způsobem, jakým vybírají senátora. Na rozdíl od senátních voleb ale mají na celém území republiky na výběr osm stejných kandidátů. Jsou jimi Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Karel Diviš, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Petr Pavel a Tomáš Zima. Do volebních místností si musí vzít občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti.

Témata: Volby prezidentské volby 2023 Andrej Babiš Petr Pavel Danuše Nerudová