Babiš prezident? Není to funkce pro něj, zní z hnutí ANO

Andrej Babiš u soudu ke kauze Čapí hnízdo.

Autor: ČTK

9. ledna 2023 20:04

Místopředseda ANO a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák nebude v prezidentských volbách volit předsedu hnutí a bývalého premiéra Andreje Babiše. Míní, že to není funkce pro něj. Hlas dá generálovi Petru Pavlovi. Vondrák to řekl v podcastu serveru Seznam Zprávy Ptám se já.

"Doba chce někoho, kdo bude příkopy zahlazovat, a ty jsou velmi hluboké. Neříkám, že někdo další z kandidátů toho bude schopen, ale myslím, že to není funkce pro Andreje Babiše," uvedl Vondrák. Zdůraznil ale, že Babišovu kampaň vnímá jako pozitivní. Nechce, aby někdo jeho vyjádření bral jako výzvu, názor by si lidé měli udělat sami. "Nemyslím si, že všichni členové ANO budou volit Andreje Babiše. Myslím, že jeho úloha je jinde," podotkl.

Před pěti lety volil Jiřího Drahoše, letos svůj hlas dá Pavlovi. "Připadá mi jako člověk, který se dokáže přesně vyjadřovat, má řekněme temnou část minulosti, o tom není sporu, ale nemůžu také říct, že jsem naprosto čistý člověk. Kdo nežil v té době, neví, jaké to bylo a jaké podmínky byly kladeny. Vnímám to zatím takto," řekl Vondrák. Dodal, že Pavel byl oceněn Moravskoslezským krajem za obranu České republiky.

Podle posledního průzkumu, který dnes zveřejnila agentura Median, by první kolo vyhrál Pavel se ziskem 29,5 procenta hlasů před Babišem, který by získal 26,5 procenta hlasů. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová by skončila třetí se ziskem 21 procent. Ve druhém kole by Babiše porazili Pavel i Nerudová se ziskem tří pětin hlasů.

Témata: Andrej Babiš