Petr Pavel prozradil, jaké útoky vůči své osobě očekává

Petr Pavel

Autor: ČTK

23. prosince 2022 20:33

Prezidentský kandidát Petr Pavel očekává, že během ostré části volební kampaně bude čelit útokům týkajícím se jeho údajné spolupráce s StB, domácího násilí nebo odcizení služebního notebooku.

Pavel na tiskové konferenci zároveň poukázal na aktuální výsledky volebních průzkumů, podle kterých do druhého kola postoupí Andrej Babiš, Danuše Nerudová, nebo on. Podle Pavla se do druhého kola může dostat kdokoli z nich. Poznamenal, že pokud by byl ve druhém kole Babiš, měl by se proti němu postavit někdo, kdo bude mít dost odolnosti a vůle mu vzdorovat, protože by podle něj "šly rukavice dolů" a způsob vedení boje by byl velice nevybíravý.

Očekává, že lidé z okolí Babiše, prezidenta Miloše Zemana nebo prorusky smýšlející komunity udělají vše pro to, aby se do druhého kola nedostal. Předpokládá proto v dalších týdnech před volbami proti sobě další útoky. "Mám informace o útocích, které proti mně chtějí podniknout. Preventivně je chci vyvrátit, abych nemusel ztrácet čas jejich vysvětlováním v horké fázi kampaně, kdy se chci věnovat tématům důležitým pro budoucnost naší země," uvedl Pavel.

Na základě informací jeho týmu by se měly útoky týkat třech témat z jeho minulosti. Za první Pavel označil jeho údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB) nebo sovětskými tajnými službami. Označil to za naprosto nesmyslnou konstrukci, protože prošel opakovaně mnoha prověrkami nebo lustračním zákonem. Poukázal na to, že si ho prostřednictvím Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) prověřovali při nástupu do funkce předsedy Vojenského výboru NATO hlavní spojenci.

Témata: Petr Pavel