Kandidáti na prezidenta 2023 mají čísla pro lednovou volbu. Co dostali Babiš či Nerudová?

Andrej Babiš

Autor: ČTK

14. prosince 2022 15:05

Bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš bude v lednu usilovat o prezidentský post s číslem sedm, se kterým v předchozích volbách kandidovala současná hlava státu Miloš Zeman. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová získala číslo šest a někdejší představitel české armády a NATO Petr Pavel obdržel čtyřku.

Čísla dnes všem devíti kandidátům, kteří je budou moci využít ve volební kampani, vylosovala Státní volební komise.

Do voleb byli rozhodnutím ministerstva vnitra nebo Nejvyššího správního soudu připuštěni Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, podnikatel Karel Diviš, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, Nerudová, Pavel, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Bašta dostal od volební komise dvojku, Diviš osmičku, Středula trojku a Zima pětku. Ze dvou kandidátů, kteří se ucházeli o prezidentskou pozici již před pěti lety, obdržel Fischer jedničku a Hilšer devítku. V předchozích volbách měl diplomat Fischer trojku, lékař Hilšer číslo osm.

Zeman v roce 2018 obhájil mandát s číslem sedm, které je označováno za šťastné. Jeho největší soupeř, bývalý předseda Akademie věd ČR a nynější senátor Jiří Drahoš, se ucházel o hlasy voličů s devítkou.

Témata: prezidentské volby 2023 Andrej Babiš Danuše Nerudová Petr Pavel