Kandidáti na prezidenta 2023: Jaké jsou koníčky Pavla či Nerudové?

Petr Pavel

Autor: ČTK

14. prosince 2022 9:40

Do boje o prezidentskou funkci za měsíc podle všeho zamíří devět kandidátů, a oproti minulým volbám v roce 2018 se o úřad hlavy státu ucházejí také dvě ženy, před pěti roky to bylo devět mužů. Jedná se o osobnosti různého věku i profesí, největší politické zkušenosti z nich má bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, jsou mezi nimi ale i senátoři, bývalý ministr a velvyslanec nebo někdejší rektorka.

Z favoritů volby, mezi které podle průzkumů patří vedle Babiše ještě někdejší náčelník generálního štábu české armády Petr Pavel a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, má asi nejméně mimopracovních zájmů expremiér. "Když mám volný čas, tak se snažím být s rodinou, spím, nebo nedělám nic," svěřil se například před pěti lety, když byl ještě ministrem financí a místopředsedou vlády. K rekreaci Babiš využívá mimo jiné areál Čapí hnízdo, kvůli jehož financování je nyní před soudem, pobýval i v nemovitostech, které dříve koupil na jihu Francie.

Generál ve výslužbě Pavel je známý hlavně svou vášní pro motocykly, začínal na dýchavičném mopedu Stadion, později si pořídil Jawu 350. "Hodně jsem se vybláznil na Suzuki 650 Dakar. Pak jsem měl hondy, yamahu, ke svému velkému překvapení jsem nakonec skončil u BMW R1200 GS," řekl před několika lety serveru motodenik.cz bývalý předseda Vojenského výboru NATO, který měl v Bruselu jako motorkář ochranku složenou ze stejných nadšenců a společně jezdili na vyjížďky. Rád také fotografuje.

Danuše Nerudová podle svých slov nejraději relaxuje v přírodě. "Miluji přírodu, ve které vždy najdu klid na přemýšlení. Nejlepší chvíle volna jsou pro mě s prutem na rybách a s košíkem v lese," uvedla například na svém volebním webu. "Ráda brzy ráno zajdu k rybníku na ryby, v tichosti pozoruji probouzející se život. Je to čas na přemýšlení i meditaci. A když nějaká ryba zabere, tak to je doping jako hrom," řekla Blesku Nerudová, kterou také její babička přivedla k zahradničení.

Koníčkem senátora Pavla Fischera, který kandidoval na prezidenta už před pěti lety, je hlavně hudba, vedle toho se hlásí také ke skautingu. "Já, moje dcera, neteře, synovci, bratři, sestry, sestřenice, bratranci, všichni jsme byli ve Skautu, za starého režimu i nyní... Skaut mě nesmírně ovlivnil," řekl Fischer, který od školních let hraje na housle a na kytaru. Na gymnáziu hrál v Pražském studentském orchestru a zpíval v Brixiho akademickém sboru. Na vysoké škole byl členem mezinárodního pěveckého sboru World Youth Choir.

Také lékař Marek Hilšer, který se podobně jako Fischer stal senátorem po kandidatuře v minulé prezidentské volbě, má rád hudbu. "Od 15 let jsem začal zpívat. Vážnou hudbu. To jsem si ponechal, protože se zpěvem je vždycky spojená i dobrá parta, dobří lidé a přátelé. Takže teď zpívám také ve sboru, kde jsou lidé, s kterými se známe už od studentských let," řekl nedávno lifestylovému serveru lp-life.cz Hilšer, který má rád také lezení po horách, fotbal nebo cyklistku, jezdí i na renovované Jawě zvané Pérák.

Ani další z kandidátů na prezidenta, kterým průzkumy přisuzují jen několikaprocentní podporu, se svými koníčky příliš neliší od běžných Čechů. Odborářský předák Josef Středula například rád fotografuje. "Za určitých okolností jsem ale schopen investovat více peněz do mé záliby, tedy fotografování," odpověděl na webu newstream.cz na otázku, co je jeho největší marnotratnost. Bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima mezi své záliby řadí cestování po historických památkách, hudbu 18. a 19. století, procházky v přírodě, lyžování a plavání.

Témata: prezidentské volby 2023 Petr Pavel Danuše Nerudová Andrej Babiš