Od filmu k politice? Známý režisér chce kandidovat, o voličích Zemana se vyjadřuje hodně ošklivě!

Režisér Hřebejk natáčel v bohumínském klubu Bublina konverzační komedii Zakázané uvolnění 3

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

20. června 2018 18:55

Režisér Jan Hřebejk bude v komunálních volbách kandidovat za hnutí Starostové a nezávislí. Filmař se svými politickými názory nijak netají, na sociálních sítích se nejednou navezl do politiků včetně prezidenta Miloše Zemana.

Hřebejk se rozhodl vstoupit do politiky, kandidovat bude do zastupitelstva v Praze 5. Jeho kandidaturu potvrdil šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský. „My se známe asi osm let, ještě ze Semil, kde jsem byl starostou, a zvláště jeho poslední filmy jako Učitelka jsou skvělým náhledem na současnou společnost a její rizika. Jsem proto hrozně rád, že takový člověk do toho s námi jde,“ řekl Farský pro Aktuálně.cz.

Hřebejk kandiduje ze čtvrtého místa. „Je našim registrovaným příznivcem," doplnil Farský.

Hřebejk se v minulosti hodně navážel do prezidenta Miloše Zemana. „Je to věc vkusu, mně přijde ve všech ohledech ohavnej chlap, ve všech těch naváženích se do slabších. Jak to teď někdo napsal v nějakým fejetonu - normální je, když se lidé smějí prezidentovi, než když se prezident posmívá lidem nebo skupinám. A tím bych skončil. Pro mě je to, jako když máte v baráku vulgárního vožralu, který čurá na schodišti. Já nevím, jestli je nebezpečný. Pro mě je to jako bytost, u které je mi líto, že reprezentuje tento stát," prozradil například v rozhovoru pro DVTV.

Režisér také opakovaně prohlásil, že nechápe, jak mohli lidé znovu zvolit prezidentem Miloše Zemana – obzvláště když viděli, co předváděl ve svém prvním funkčním období. „Já už dneska pohrdám voliči Miloše Zemana,“ rozčílil se nedávno Hřebejk v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Dodal také, že s lidmi, kteří volili Zemana, nechce nic mít. Jsou podle něj buď zblblí, nebo nemají v pořádku hodnoty.

Kromě toho v minulosti kritizoval třeba také Zemanova mluvčího. „Když slyším Jiřího Ovčáčka, myslím, že to nelze úplně přecházet a že je to normální. Že nějaký tajtrlík z Haló novin mistruje lidi, kterým nesahá ani po kotníky. To považuji za nehoráznost. To, že tam Zeman tuhle partu má, je jeho vizitka. Podívej se na Ovčáčka, vidíš svého prezidenta," řekl pro Český rozhlas.

Hřebejk nešetřil ani Tomia Okamuru a jeho hnutí Svoboda a přímé demokracie, které se mu prý „protiví“. Nekompromisní byl také vůči předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi, jeho stranickému kolegovi Zdeňku Ondráčkovi či místopředsedovi ČSSD Jaroslavu Foldynovi.

Témata: Jan Hřebejk Starostové a nezávislí (STAN) Jan Farský