Minimální mzda: Jurečka naznačil parametry jejího zvýšení

Marian Jurečka

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. prosince 2022 11:20

Inflace, na které má zásadní podíl válka na Ukrajině, ovlivňuje v posledních měsících i výši výdělku. Mluví se proto i o zvýšení minimální mzdy. Jaké parametry by mělo mít podle ministerstva práce a sociálních věcí?

Reálná mzda v Česku po zahrnutí inflace klesla ve třetím čtvrtletí meziročně o 9,8 procenta, stejně jako ve druhém kvartále. Výdělky se pochopitelně snižují i lidem, kteří pobírají minimální mzdu. 

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) během minulého týdne informoval o přípravě návrhu na její zvýšení o 1100 korun na 17 300 Kč.

Podle vicepreméra jde zatím o interní materiál. "Vycházíme z prognózy, podle které by průměrná mzda v příštím roce měla vzrůst o 5,3 %. Minimální mzda tak dosáhne 41 % průměrné mzdy," vysvětlil na twitteru.

Z návrhu vyplývá, že by také došlo ke zamrazení zaručené mzdy. "Vyhovujeme tedy striktně znění zákona a u zaručené mzdy zvyšujeme pouze první a osmou skupinu. Jde o kompromis, který je přijatelný také pro zaměstnavatele," dodal Jurečka. 

Témata: Marian Jurečka (KDU-ČSL) Minimální mzda Ministerstvo práce a soc. věcí