Jak by kandidáti na prezidenta dopadli u studentů? Babiš totálně pohořel

Andrej Babiš

Autor: ČTK

4. prosince 2022 9:35

Z prezidentských kandidátů a kandidátek je mezi studenty nejpopulárnější bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Hlas by jí dala skoro polovina středoškolských a vysokoškolských studentů. Někdejší vysoký představitel armády Petr Pavel by jako druhý získal asi čtvrtinu hlasů a bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš na třetím místě jen kolem pěti procent.

Vyplývá to z průzkumu společnosti GTS Alive, která mimo jiné vydává a spravuje studentské průkazy ISIC. Ze studentů starších 18 let chce naprostá většina - téměř 90 procent - k prezidentským volbám jít.

"I když by reálná účast nakonec tak vysoká nebyla, i z dalších odpovědí v průzkumu se ukazuje, že mladým lidem rozhodně nejsou prezidentské volby lhostejné a že se mnozí z nich zamýšlejí, jakého prezidenta by vlastně chtěli," komentoval výsledky průzkumu ředitel GTS Alive Radek Schich. Například 60 procent studentů si myslí, že prezidentský kandidát by měl vystupovat spíše jako občanský kandidát stojící mimo strany. Od budoucího prezidenta studenti čekají hlavně reprezentativní vystupování, čestnost a poctivost či vzdělanost.

Z prezidentských kandidátů mají studenti podle průzkumu nejvíce informací o Babišovi, kterého by ale volilo pouze 5,2 procenta z nich. U studentů vede Nerudová, kterou by volilo 47,3 procenta účastníků průzkumu. Za ní by následoval Pavel s 22,2 procenta hlasů a Babiš. Na čtvrtém a pátém místě skončili senátoři Pavel Fischer s 3,9 procenta a Marek Hilšer s 2,9 procenta hlasů. U ostatních kandidátů se podíly hlasů pohybovaly už jen v desetinách procenta. Téměř 14 procent studentů dosud není rozhodnuto, koho budou volit.

Na názory studentů na kandidáty a na rozhodnutí, koho volit, mají podle průzkumu největší vliv informace z médií, které jako nejvlivnější zmínilo skoro 29 procent dotázaných. Asi 26 procent studentů pak uvedlo, že největší vliv mají kampaně kandidátů. Zhruba pro 12 procent studentů je nejvlivnější názor rodičů či jiných příbuzných a pro 11 procent informace ze sociálních sítí.

Témata: prezidentské volby 2023 Danuše Nerudová Petr Pavel Andrej Babiš