Prezidentské volby 2023 mají potvrzené kandidáty. Končí Janeček, favorité jsou ve hře

Karel Janeček

Autor: ČTK

25. listopadu 2022 15:20 | Aktualizováno: 25. listopadu 2022 16:12

Budoucím prezidentem se stane jeden z devíti kandidátů, které dnes k volbám zaregistrovalo ministerstvo vnitra. Novinářům to oznámil náměstek ministerstva Petr Vokáč. Nechybí mezi nimi žádný z adeptů, které favorizují předvolební průzkumy. Při dvou předchozích přímých volbách hlavy státu si lidé mohli vybírat také z devíti kandidátů.

O Hrad se utkají bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, bývalá rektorka Danuše Nerudová, bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, odborový předák Josef Středula a bývalý rektor Tomáš Zima. Ministerstvo odmítlo registrovat například podnikatele Tomáše Březinu, Karla Diviše a Karla Janečka, úřad jim neuznal část podpisů voličů.

Registraci 12 z 21 přihlášených uchazečů ministerstvo odmítlo zejména kvůli tomu, že nedodali podpisy na podporu své nominace v zákonem předepsaném minimálním počtu, jímž je deset senátorů, 20 poslanců nebo 50.000 řadových občanů. Odmítnutí kandidáti se budou moci do 30. listopadu odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu.

Nejblíže minimálnímu požadovanému počtu byl Diviš, jemuž z 63.210 podpisů ministerstvo po kontrole chybovosti uznalo 49.884 platných. Janečkovi vnitro započítalo ze 74.208 podpisů 48.091, Březinovi ze 65.911 podpisů 45.894. Aktivista Pavel Zítko z Kadaně, který tvrdí, že předložil minimálně požadovaných 50.000 podpisů, jich po překontrolování petičních listin dodal pouze 15.589.

Hlavně pro nedostatek podpisů nebyli zaregistrováni podnikatelka a někdejší místostarostka Prahy 8 za ODS Terezie Holovská, která neúspěšně kandidovala na prezidentku i před pěti lety, další neúspěšný adept z prezidentských voleb 2018 Libor Hrančík z Olomouce nebo šumperská invalidní důchodkyně Anna Kašná, která se neúspěšně pokoušela kandidovat na prezidentku v roce 2013. Jen dva senátorské podpisy na podporu své kandidatury dodal podnikatel a zakladatel Krtkova světa Josef Roušal. Vyřazeni byli Roman Lalik z Mostu, Václav Hačecký z Kolína, Roman Hladík z Neratovic a Jiří Horváth z Desné na Jablonecku. Ministerstvo dostalo 22 přihlášek, Milan Tomeček z Přerova ji dodal ale až 10. listopadu, tedy dva dny po zákonném termínu a jeho přihláška byla vyřazena rovněž.

Největší šance na vítězství mají podle průzkumů bývalý představitel armády a NATO Pavel a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Nerudová, kteří kandidují s podporou občanů, a také expremiér a předseda hnutí ANO Babiš, kterého podpořili jeho poslanci.

Zaregistrovanými kandidáty jsou opět Fischer (nezávislý) a Hilšer z klubu Starostů, kteří se o úřad hlavy státu neúspěšně ucházeli už před pěti lety. Oba kandidují s podporou kolegů z horní parlamentní komory, Fischer měl i nominační podpisy poslanců.

Lidé budou moci v prvním volebním kole, které bude 13. a 14. ledna, volit také předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Středulu. Mezi kandidáty zůstali také poslanec SPD Bašta, bývalý rektor Karlovy univerzity Zima a prezidentka občanského sdružení Česká asociace povinných, které se zabývá dluhovou problematikou, Rohanová. Ministerstvo se ji rozhodlo zaregistrovat i přes to, že její nominaci podpořilo 20 bývalých poslanců ČSSD, KSČM, SPD a ANO. Kandidátní listinu totiž podala už loni 21. října, tedy v poslední den, kdy ještě měli mandát.

Témata: prezidentské volby 2023 Karel Janeček Andrej Babiš Petr Pavel Danuše Nerudová