Kandidáti na prezidenta v problémech. Téměř polovina už porušila pravidla

Pražský hrad

Autor: ČTK

12. listopadu 2022 11:50

Devět z 21 přihlášených kandidátů na prezidenta ČR porušilo pravidla transparentnosti volební kampaně. Uvedla to dnes v tiskové zprávě mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Luisa Divišová. Podle úřadu je kandidáti porušili tím, že si včas nezřídili transparentní účet či nezveřejnili informace o financování kampaně. Konkrétní jména úřad neuvedl.

Pokud si kandidát nezaloží účet, hrozí mu pokuta 30.000 až 500.000 korun. Když neoznámí odkaz na volební účet nebo odkaz na internetové stránky, kde jsou zveřejňovány informace o financování kampaně, lze uložit pokutu 10.000 až 100.000 korun. Podle Divišové si musí každý kandidát zřídit transparentní účet pro financování kampaně nejpozději do pěti dnů ode dne vyhlášení volby. "Úřad bere jako nejzazší termín pro splnění této povinnosti den, kdy došlo k odevzdání kandidátních listin," uvedla Divišová. To se však týká jen těch kandidátů, kteří dosud kampaň nevedli. Ti, kteří s kampaní začali dříve, museli mít založený účet již dříve.

Povinností kandidáta je také bez zbytečného odkladu nahlásit úřadu adresu internetových stránek, na kterých je přístupný volební účet, a adresu internetových stránek, kde zveřejňuje informace o financování kampaně. "Úřad poté údaje zveřejňuje na svých internetových stránkách, aby je voliči měli k dispozici na jednom místě. Celkem se tato povinnost týkala 30 lidí, kteří do volební kampaně vstoupili ode dne vyhlášení volby," připomněla Divišová datum vyhlášení volby 27. června.

Na webu úřadu je seznam 21 jmen, transparentní účet mají aktuálně všichni. Pouze Radek Hyhlan neuvedl odkaz na žádný web s informacemi o financování volební kampaně. Na jeho účtě je jedna koruna a není na něm jediná odchozí platba. Podle průzkumů veřejného mínění momentálně patří mezi kandidáty s největší podporou voličů v abecedním pořadí Andrej Babiš, Pavel Fischer, Danuše Nerudová, Petr Pavel a Josef Středula.

První kolo volby se uskuteční 13. a 14. ledna, případné druhé kolo o dva týdny později. Mandát vyprší dosavadnímu prezidentovi Miloši Zemanovi 8. března příštího roku. Jména kandidátů budou definitivně jasná až po registraci ministerstvem vnitra 25. listopadu. Ve středu ministerstvo uvedlo, že pět kandidátů má v přihlášce zjevné nedostatky. Dva ze šesti kandidátů navrhovaných senátory nemá potřebných deset senátorských podpisů.

Témata: prezidentské volby 2023 prezident čr